reklama

Velikonoční recepty: Vyzkoušejte zdravější varianty a nezapomeňte na bylinky

Celozrnné jidáše

Ingredience:

  • 30 g droždí
  • 500 g celozrnné hladké pšeničné mouky + 1 lžíce do kvásku
  • 70 g třtinového cukru + 1 lžíce do kvásku
  • 200 ml mléka
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
  • nastrouhaná kůra z ¼ citronu
  • vejce na potření
  • med na potření

Postup

  1. Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přilijte trochu vlahého mléka, přidejte mouku a rozmíchejte. Překryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek. Použít můžete i vlastní kvásek, který jste si připravili předem.
  2. V míse promíchejte mouku, cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru.
  3. Ve zbytku mléka rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Do zchladlé mléčné směsi zašlehejte žloutky.
  4. Po 20 minutách kvásek přendejte k mouce, přilijte mléčnou směs a vypracujte těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 45-60 minut kynout. Během kynutí těsto propracujte.
  5. Těsto rozdělte na cca 17 kousků. Z každého vyválejte pramen a ten stočte do libovolného tvaru. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.
  6. Potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby a pečte při cca 180 stupních 20 minut. 
  7. Ještě horké potřete medem.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama