reklama

Zavařování jedna radost. Okurky, houby či řepa. Co z toho okouzlí vaše chuťové buňky?

Okurkovo-papriková čalamáda (4 skleničky)

Ingredience

  • 600 g okurek
  • 4 bílé/zelené papriky
  • 2 červené papriky (kapie)
  • 2 cibule - ideálně červená (lze vynechat)
  • 1 přípravek k nakládání
  • 1-2 lžičky hořčičného semínka
  • 1-2 lžičky koriandrových semínek
  • 1,5 - 1,8 l vody
  • 400 ml kvasného octa
  • 100-120 g cukru
  • 1 lžička celého nebo ½ lžičky mletého pepře

Postup

  1. Připravte si nejprve čisté a suché skleničky, ideálně i sterilizované. Očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké proužky, případně kostičky, a naskládejte do skleniček.
  2. Do kastrůlku dejte vodu, ocet, přípravek na nakládání, cukr a hořčičná i koriandrová semínka. Přiveďte k varu a pět minut svařte.
  3. Zeleninu ve skleničkách zalijte svařeným lákem a zavíčkujte.
  4. Nakonec čalamádu zavařte - v hrnci s vodou (voda má sahat do 3/4 skleničky) na cca 20 min a uchovávejte na temném místě.

Tip: Pokud chcete čalamádu pikantní, přidejte dle chuti i papričku pálivou (cca 1-2 ks), nebo nastrouhejte kousek křenu.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama