Americké okurky
Ingredience
- 2,5 kg omytých okurek
- 4 cibule
- 2 lžíce přípravku na nakládání (například Lako Labeta)
- 100 g cukru
- 0,5 l octa
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 1 lžička pepře
- 1 lžička chilli
- 1 lžička kari koření
Tip: Stejně chutné jsou i řezy z mladých cuket.
Postup
- Nejdřív nastrouháme okurky a cibuli na plátky a prosypeme je dvěma lžícemi přípravku na nakládání. Necháme odležet alespoň hodinu, aby pustily šťávu.
- Mezitím si připravíme nálev ze všech zbylých surovin - ocet, koření a cukr společně 5 minut svaříme (není tedy nutné připravovat ho předem). Bude poměrně ostrý, ale to je naším cílem.
- Šťávu z okurek dobře vymačkáme a napěchujeme je do čistých sklenic. Zaléváme ještě horkým nálevem. Vždy je nutné sklenice po uzavření ještě sterilovat 20 minut alespoň na 82 stupňů.
- Ve směsi koření je možné hodně experimentovat, ale lák by měl být vždy hodně pikantní - po odležení zjemní.