reklama

Palačinky s mletým masem a tuňákový casserole: Zahřejte se v zimě zapékanými recepty

Zapečené brambory se smetanou a cibulí (4 porce)

Ingredience:

  • 700 g syrových brambor
  • 200 g bílé cibule (oloupané)
  • 550 g kuřecích prsou
  • 30 g másla
  • 240 ml rýžové smetany
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si zapékací nádobu (20 cm × 30 cm).
  2. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky o šířce cca 0,5 cm. Cibuli nakrájejte na kolečka o šířce cca 0,3 cm.
  3. Očistěte si kuřecí prsa, pomocí paličky na maso je naklepejte na plátky silné cca 1 cm a poté maso osolte a opepřete.
  4. Vymažte si připravenou zapékací nádobu 30 g másla a v oddělených vrstvách do ní postupně naskládejte brambory, cibuli i maso: nejprve do nádoby naskládejte cca ¹⁄₃ brambor, na ně navrstvěte cca ½ masa a na maso pak cca ½ nakrájené cibule.
  5. Stejným způsobem vytvořte další patro zmíněných vrstev v uvedeném pořadí a na cibulové vrstvě na závěr vytvořte bramborovou vrstvu ze zbývající ¹⁄₃ brambor.
  6. Horní vrstvu následně osolte a opepřete, poté zapékací nádobu zakryjte alobalem, vložte do předehřáté trouby a pečte 40-45 minut při 175-180 °C.
  7. Po uvedené době vyndejte nádobu z trouby, troubu ještě nevypínejte a zvyšte zatím teplotu na 190-200 °C, odstraňte alobal a směs zalijte rýžovou smetanou.
  8. Vraťte odkrytou nádobu do trouby a pečte 15-20 minut při 190-200 °C, dokud horní vrstva brambor nezezlátne.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama