Výživná zimní polévka
"Kroupy a červená řepa jsou potraviny jako stvořené pro zdraví našich jater. Ať už trpíte ekzémy, alergiemi nebo artritidou či bojujete s virózou, potřebujete mít játra v té nejlepší kondici. Zelí navíc uklidňuje žaludek a ukrývá v sobě spoustu důležitých stopových prvků. Černucha podporuje činnost žaludku, jater a střev," píše Eva Francová.
Upozorňuje na to, že ingredience, ze kterých se hutná zimní polévka sestává, jsou snadno dostupné a superzdravé.
Večer namočíme 150 g ječných krup do teplé vody se lžící jablečného octa (děláme to kvůli aktivaci fytázy), druhý den propláchneme v cedníku a necháme okapat.
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme propláchnuté kroupy, osolíme bylinkovou solí, okořeníme lžičkou tlučené černuchy a chvíli opékáme. Vmícháme 400 gramů pokrájeného červeného zelí, 300 gramů červené řepy nakrájené na drobné kostičky a dvě lžíce rajčatového protlaku.
Zalijeme 1,5 litrem vody a bez pokličky vaříme doměkka, dokud polévka nezhoustne. Dochutíme jablečným octem, případně dosolíme. Podáváme s kváskovým chlebem jako sytý oběd či večeři.