reklama

Výživná polévka na zimu i zubní pasta. Zkuste recepty z Krizové kuchařky Evy Francové

Kvašená zelenina

"V zimě nejsou nejlepším zdrojem vitaminů mandarinky a pomeranče, ale především kvašená zelenina. Měli bychom ji mít neustále při ruce. Kvašená zelenina je totiž skutečně skvělý zdroj vitaminů a enzymů, které nám v zimě pomáhají zůstat fit. Na naše celkové zdraví a imunitu mají totiž zásadní vliv naše střeva, a proto se snažíme, abychom je nepřetěžovali, ale naopak jim poskytli tu správnou potravu. A právě mléčné kvašení je to pravé," říká autorka oblíbených kuchařských knih. 

  • Recept:

Nakrájíme nejrůznější zeleninu, jakou máme rádi, bílé nebo červené zelí, čínské zelí, cibule, jarní cibulka, červená řepa, ředkev a ředkvičky, mrkev, papriku, řapíkatý i bulvový celer, květák, cuketu, okurku.

V míse promícháme s kouskem strouhaného zázvoru, několika utřenými stroužky česneku, drcenými chilli papričkami a solí, která by měla tvořit asi dvě procenta objemu zeleniny. Můžete klidně vynechat chilli a zázvor a přidat třeba křen, kmín a hořčičné semínko.

Důkladně rukama promačkáme, až zelenina pustí šťávu, promícháme a natlačíme do čisté velké zavařovačky nebo kvašáčku.

Dobře upěchujeme, zatížíme, volně zakryjeme, aby zelenina mohla dýchat, a necháme asi čtyři až pět dní v teple kuchyně, poté přemístíme do chladného sklepa nebo chladničky (v menších skleničkách).

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama