Řepová polévka s makovými knedlíčky
Co budete potřebovat: (4 porce, doba přípravy cca 1 hodina)
- 2 velké červené řepy
- 1 brambora
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru
Knedlíčky
- 200 g vařených brambor
- 150 g hrubé mouky
- sůl
- 1 vejce
- 3 lžíce celého máku
Postup
- Na másle osmahněte na kostičky pokrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a nakonec i očištěnou nakrájenou řepu a bramboru, vše krátce orestujte a zalijte vývarem.
- Vařte tak dlouho, dokud řepa i brambora zcela nezměknou. Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladké konzistence.
- Nakonec dochuťte solí a pepřem.
Bramborovo-makové knedlíčky
- Uvařené brambory nechte vystydnout a nastrouhejte je na jemném struhadle. Přidejte sůl, vejce, mouku a celý mák. Vše zpracujte v kompaktní těsto(je-li třeba, přidejte mouku).
- Z hotového těsta vytvarujte knedlíčky, které vařte ve vroucí, osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, budou hotové.
TIP: Při podávání můžete polévku podle chuti zakápnout zakysanou smetanou, nebo ještě lépe makovým olejem pro zvýraznění chuti máku.