reklama

Úroda švestek je tu. Udělejte z nich ty nejlahodnější dezerty

Švestkový koláč s tvarohovo-makovou náplní

Ingredience

  • 500 g švestek
  • 100 g másla
  • 140 g hrubé mouky
  • 100 g cukru 

náplň

  • 5 lžic vařené makové náplně 
  • 2 vejce
  • 3 lžíce cukr
  • 300 g měkkého tvarohu

těsto

  • 25 g droždí 
  • 2 žloutky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička citronové kůry
  • 80 g cukru 
  • 1 špetka soli 

Zdroj: Recept na na Vaření.cz

Postup

  1. Máslo necháme změknout a mléko zahřejeme tak, aby bylo vlažné. 
  2. Mouku prosejeme, uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme trochu vlažného mléka. Potom vsypeme polovinu cukru, na který rozdrobíme droždí. Asi 15 minut necháme vzejít kvásek a přidáme žloutky, máslo, zbylý cukr, citronovou kůru, sůl a zbylé mléko.
  3. Rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout asi 2 hodiny. Musí zdvojnásobit svůj objem. 
  4. Švestky omyjeme a vypeckujeme.  
  5. Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem a vařenou makovou náplní.
  6. Připravíme si drobenku: Máslo nakrájíme na kostičky, zaprášíme moukou a zasypeme cukrem a rychle rukama žmolíme na sypké kousky.
  7. Troubu předehřejeme na 170 °C. Koláčové formy vymažeme máslem. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a rukama rozprostřeme do forem. Potřeme tvarohovo-makovou náplní, poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Pečeme přibližně 20 minut. 
  8. Upečený švestkový koláč s tvarohovo-makovou náplní necháme vychladnout, naporcujeme a podáváme ke kávě nebo čaji.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama