Oškubanou, vykuchanou, očištěnou husu omyjeme a osušíme.
Kůži nařežeme ostrým nožem na povrchu šikmými zářezy až po maso, ale ne hlouběji, mimo míst na prsou a stehnech, droby odložíme na polévku.
Husu dáme do pekáče a 48 hodin před pečením vydatně osolíme ze všech stran i zevnitř, aby se husa prosolila i do hloubky a při pečení se uvolnilo co nejvíce sádla, které promastí husí maso. Husu přikryjeme alobalem a odložíme na tento čas odpočívat do chladničky.
Husu v den D vyndáme z chladničky, propláchneme proudem studené vody, aby se vyplavila přebytečná sůl, omyjeme studeným mlékem, utřeme papírovou kuchyňskou utěrkou, vložíme do pekáče prsy dolů a podlijeme asi 150 ml studené vody.
Připravenou husu vložíme péct nepřikrytou do trouby vyhřáté na 160 °C. Během pečení husu často přeléváme výpekem.
Když se husa peče, omyjeme jablko, zbavíme ho stopky a jádřince, rozčtvrtíme a po první hodině pečení připravené jablko vložíme do hrudního koše.
Po druhé hodině pečení vyjmeme upečené jablko, husu obrátíme prsy nahoru, pečeme dále při stejné teplotě za častého přelévaní výpekem a podle potřeby podlijeme malým množstvím horké vody, aby se nepřerušilo pečení a nedošlo k připálení husy zespodu a ke shoření vypečeného sádla.
Po třetí hodině začneme husu potírat silikonovým štětcem studenou sladkou smetanou, tak dostane husa krásnou hnědočervenou barvu a získá chutnou křupavou kůžičku. Kůži potíráme sladkou smetanou každých 20 minut.
Po 4 hodinách bude husa krásně a správně upečená, vyjmeme ji z trouby a necháme asi 20 minut odpočívat a potom ji pokrájíme na porce.
Během pečení průběžně odebíráme husí sádlo a v husím sádle upečeme celé stejně velké očištěné brambory, solit je nemusíme.
Na talíř položíme porci upečené husy, obložíme ji pečenými jablky a v husím sádle pečenými brambory. Zbytek sádla scedíme a odložíme do chladničky.