reklama

Perníčky či medovník: Nejskvostnější medové lahůdky na imunitu i jen tak na mlsání

Medovníkové řezy

Ingredience

krém

  • 250 g másla
  • 1,5 lžíce solamylu
  • 1/2 citronu
  • 150 g cukru moučky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka

na potření

  • 300 g ořechů
  • 100 g cukru moučky
  • 120 g másla
  • 3 lžíce medu

těsto

  • 1 lžička jedlé sody
  • 450 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce 
  • 150 g cukru moučky
  • 1 balíček vanilkového cukru

Zdroj: Vaření.cz

Postup

  1. Příprava krému: Sypké suroviny na krém nasypeme do menšího hrnce, promícháme. Pak přilijeme mléko a za stálého, důkladného míchání uvaříme hustou kaši. Kaši necháme vychladnout.
  2. Do vychladlé kaše elektrickým ručním šlehačem zašleháme změklé máslo a šťávu z poloviny citronu. Kaše nesmí být teplejší než máslo, jinak se krém rozteče.
  3. Příprava těsta: Máslo rozpustíme a necháme vystydnout. Smícháme ho s ostatními surovinami a vypracujeme vláčné těsto podobné konzistence, jako je těsto na perníčky. Necháme ho chvíli v chladu uležet. Pak ho rozdělíme na dva díly.
  4. Z každého vyválíme jednu obdélníkovou placku. Válejte přímo na pečicím papíru, na kterém placku i upečeme.
  5. Jednu placku dáme péci do trouby a pečeme dozlatova asi 15 minut. Druhou placku odstavíme a připravíme si ořechovou hmotu, kterou na ni rozetřeme. (Pokud máme horkovzdušnou troubu, pečeme obě placky najednou.)
  6. Příprava ořechové hmoty: Máslo rozpustíme na pánvi, přisypeme hrubě nasekané nebo namleté ořechy a chvíli je opékáme. Přisypeme moučkový cukr a tři lžíce medu. Smažíme do zhoustnutí hmoty. Ještě horkou ořechovou hmotu rozetřeme na druhou placku a dáme upéci dozlatova.
  7. Obě upečené placky necháme vychladnout. První placku pomažeme krémem a překryjeme plackou s ořechy. Medovníkové řezy musíme nechat uležet. Pokud to vydržíme, tak nejlépe dva dny. Medovníkové řezy změknou a i chuť bude výraznější.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama