reklama

Svačinky pro děti na celý týden: Sladce i slaně, hlavně zdravě a chutně

Salát s pečenou dýní a quinoou (4 osoby)

Ingredience

  • 60 g quinoy 
  • 165 ml vody nebo vývaru
  • 40 g olivového oleje
  • 350 g dýně Hokaido
  • špetka papriky - ideálně uzené
  • špetka soli 
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 2 lžičky tahini 
  • ½ lžičky medu 
  • špetka pepře 
  • ¼ hrstky petržele
  • 2 hrsti rukoly či polníčku
  • 15 g dýňových semínek
  • 1 jablko nakrájené na plátky

Postup

  1. Začneme uvařením quinoy. Tu nejprve propláchněte v horké vodě (nebude pak hořká) a nechte ji vařit v dvojnásobku vody přibližně 15-20 minut.
  2. Když už se quinoa vaří, můžeme si zatím připravit opečenou dýni. Na 2 lžících olivového oleje si na středním plameni opečte na kostičky pokrájenou dýni. Měla by být nazlátlá.
  3. Opečenou dýni dejte společně se slitou quinoou do mísy a jdeme dochucovat. Přidejte ještě natrhanou rukolu nebo, pokud je pro vás moc výrazná, můžete ji nahradit polníčkem. Vynikající je pak nasekaná petrželka a dýňová semínka, která jídlu dodají šmrnc.
  4. Aby byl salát kompletní, je potřeba připravit zálivku. Olivový olej smíchejte se špetkou papriky (uzená je nejlepší), 3 lžičkami jablečného octa, 3 lžičkami tahini (sezamové pasty), lžičkou medu, špetkou soli a pepřem podle chuti.
  5. Salát pak promíchejte se zálivkou, pokrájejte navrch jablko a je to.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama