Rychlý velikonoční beránek
Co budete potřebovat:
Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy (dle potřeby)
Těsto:
-
1 špetka soli
-
1,5 hrnku polohrubé mouky
-
1 lžíce horké vody
-
0,5 hrnku třtinového cukru
-
4 ks vajec
-
1 balíček kypřícího prášku
-
0,5 ks citronu
-
1 kelímek smetany ke šlehání
Postup
1) Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. Formu na beránka důkladně vymažeme a pořádně vysypeme moukou. Mouku smícháme práškem do pečiva. Troubu předehřejeme na 170 °C.
2) Žloutky dáme do větší mísy. Vyšleháme je spolu s cukrem, vodou a citronovou šťávou do pěny. Vmícháme smetanu a nakonec přidáme i mouku. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy, beránka vložíme do trouby a pečeme. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut. Místa, která by se mohla připalovat, jako třeba ouška, obalíme alobalem.
3) Upečeného velikonočního beránka vyjmeme z trouby, formu zabalíme do studené vlhké utěrky. Pak beránka opatrně vyklopíme z formy.
4) Rychlého velikonočního beránka ozdobíme a můžeme podávat.
Více receptů hledejte na www.vareni.cz.