Adventní šťavnatý pomerančový cheesecake (8 porcí)
Tento recept je skvělý na spotřebování popraskaných či zlomených vanilkových rohlíčků. Je velmi snadný.
Ingredience na korpus
- 300 g zbylého lineckého pečiva (i slepovaného) či vanilkové rohlíčky
- 200 g másla (rozpuštěného)
Ingredience na krém
- 200 g pomerančové dužiny bez bílých blanek
- 100 g krupicového cukru
- 3 žloutky
- 50 ml smetany
- 1 lžička solamylu
- 1 ks pečlivě omytého BIO pomeranče
Postup
- Cukroví rozdrťte válečkem nebo rozmixujte. Spojte rozpuštěným máslem a směs vymačkejte do koláčové formy včetně okrajů. Dejte do chladničky ztuhnout.
- Troubu předehřejte na 225°C. Pomerančovou dužinu svařte s cukrem. Vmíchejte žloutky a smetanu, poprašte solamylem a promíchejte. Vlijte do připraveného korpusu.
- Vložte do trouby a deset minut zapékejte, pak snižte teplotu na 175°C a ještě zhruba 25 minut dopékejte, aby byl krém na povrchu pevný (uvnitř má zůstat vláčný).
- Těsně před dopečením koláče ozdobte co nejtenčími plátky pomeranče, zbavenými peciček.
Upozornění cukrářky Evy Dlouhé: Pokud neodstraníte z dílků pomerančové blanky, byla by směs nahořklá. Vykrajování dílků z blanek se odborně říká filírování a potřebujete na něj menší, opravdu ostrý a špičatý nůž. Jak postupovat? Pomeranč oloupejte a zbavte vnitřní bílé kůry. Potom vykrajujte jednotlivé dílky z dělících blanek, ovoce přitom držte nad miskou, abyste zachytili šťávu.