reklama

Nejmilovanější vánoční dezert podle cukrářky: Pomerančový cheesecake

Adventní šťavnatý pomerančový cheesecake (8 porcí)

Tento recept je skvělý na spotřebování popraskaných či zlomených vanilkových rohlíčků. Je velmi snadný. 

Ingredience na korpus

  • 300 g zbylého lineckého pečiva (i slepovaného) či vanilkové rohlíčky
  • 200 g másla (rozpuštěného)

Ingredience na krém

  • 200 g pomerančové dužiny bez bílých blanek
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 žloutky
  • 50 ml smetany
  • 1 lžička solamylu
  • 1 ks pečlivě omytého BIO pomeranče

Postup

  1. Cukroví rozdrťte válečkem nebo rozmixujte. Spojte rozpuštěným máslem a směs vymačkejte do koláčové formy včetně okrajů. Dejte do chladničky ztuhnout.
  2. Troubu předehřejte na 225°C. Pomerančovou dužinu svařte s cukrem. Vmíchejte žloutky a smetanu, poprašte solamylem a promíchejte. Vlijte do připraveného korpusu.
  3. Vložte do trouby a deset minut zapékejte, pak snižte teplotu na 175°C a ještě zhruba 25 minut dopékejte, aby byl krém na povrchu pevný (uvnitř má zůstat vláčný).
  4. Těsně před dopečením koláče ozdobte co nejtenčími plátky pomeranče, zbavenými peciček.

Upozornění cukrářky Evy Dlouhé: Pokud neodstraníte z dílků pomerančové blanky, byla by směs nahořklá. Vykrajování dílků z blanek se odborně říká filírování a potřebujete na něj menší, opravdu ostrý a špičatý nůž. Jak postupovat? Pomeranč oloupejte a zbavte vnitřní bílé kůry. Potom vykrajujte jednotlivé dílky z dělících blanek, ovoce přitom držte nad miskou, abyste zachytili šťávu.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama