Vlastní vanilkový extrakt (250 ml)
Základem je sehnat kvalitní vanilkový lusk, například bourbon a směs nechat louhovat 6 týdnů až 6 měsíců.
Ingredience
- 3 vanilkové lusky (pro vyšší intenzitu extraktu 5 lusků)
- 250 ml vodky nejlépe 40% (nebo rumu, pokud chcete rumovo-vanilkový extrakt)
- uzavíratelná sklenice na 300 ml
Postup
- Vanilkové lusky podélně rozřízněte a pomocí nožíku nebo malé lžičky vydlabejte semínka. Ta poté vložte společně s luskem do sklenice.
- Pokud je lusk příliš dlouhý, tak jej rozpulte, aby byl dostatečně ponořený v alkoholu. Takto postupujte i s dalšími lusky.
- Obsah sklenice poté zalijte alkoholem. Sklenici uzavřete a nechte minimálně šest týdnů louhovat na temném a suchém místě.
Tip cukrářky Evy Dlouhé: Jakmile extrakt odeberete, můžete do sklenice opět dolít alkohol, a tak se vám bude neustále louhovat další a další extrakt. Tato metoda se dá praktikovat na roky.