Jezírkový vývar s cuketovými nudlemi (4 porce)
Paní Roupucha je určitě nejprotivnější ze všech lesních zvířat, ale o jejím jezírkovém vývaru si nikdo nedovolí říct nic špatného. Je to totiž naprostá delikatesa.
Ingredience
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- polovina pórku
- nové koření
- bobkový list
- sůl, pepř
- olej
- 2 střední cukety
- hladkolistá petržel
Postup
- Mrkev, cibuli a pórek nakrájej na malé kostičky.
- V hrnci rozpal lžíci oleje a zeleninu na něm orestuj dozlatova. Vše zalij asi čtyřmi hrnky studené vody a přidej 4 kuličky nového koření a 1 lístek bobkového listu.
- Vývar vař na mírném plameni (měl by jen lehce probublávat) asi 1 hodinu.
- Mezitím si nakrájej cukety na tenké nudličky a petrželku nasekej najemno.
- Po hodině vaření vývar slij přes cedník do čistého hrnce, vhoď do něj cuketové nudle a vař ještě asi 10 minut, dokud nejsou nudle měkké. Před podáváním posyp petrželkou.
Tip: Do zeleninového základu můžeš dát i další zeleninu - třeba řapíkatý nebo kořenový celer, kousek květáku či košťál z brokolice. Nudle můžeš udělat i z mrkve.