reklama

Naučte se na podzim uvařit ten nejlepší vývar. Je to jako lék, shodují se šéfkuchaři

Sváteční drůbeží vývar consomé

Ingredience

  • 2 stroužky česnek
  • 5 bílků 
  • 1 mrkev
  • 2,5 l drůbežího vývaru
  • 500 g mletého drůbežího masa
  • 1 rajče
  • 1 bobkový list
  • 15 kuliček celého černého pepře
  • 1 menší cibule se slupkou
  • 1/2 cibule
  • 1/4 pórku
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 5 kuliček celého nového koření
  • sůl

Zdroj: Vaření.cz

Postup

  1. Základem consomé je klasický drůbeží vývar, který si připravíme den předem z kuřecích skeletů, kostí a odřezků drůbežího masa se zeleninou a polévkovým kořením. Slitý vývar uchováme v lednici do druhého dne.
  2. Vlastní příprava consomé: menší cibuli se slupkou rozkrojíme na poloviny a na pánvi ze všech stran opečeme dotmava. Očištěný řapíkatý celer a větší mrkev nastrouháme najemno a promícháme s jemně nasekanou cibulkou, nasekaným pórkem a mletým drůbežím masem. Poté do směsi důkladně zapracujeme lehce prošlehané bílky.
  3. Vše vložíme do většího hrnce, osolíme a zalijeme den předem připraveným studeným vývarem a velmi důkladně rozmícháme.
  4. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, přidáme opečenou cibuli, nakrájené větší rajče, česnek a sítko s bylinkami (bobkový list, celý černý pepř, nové koření). Polévku zvolna vaříme asi dvě hodiny.
  5. Potom vývar naběračkou postupně scedíme přes plátýnko do polévkové mísy.
  6. Sváteční drůbeží vývar consomé servírujeme podle obliby a chuti třeba s játrovými nebo masovými knedlíčky, nebo jen tak se zeleninou.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama