reklama

Naučte se na podzim uvařit ten nejlepší vývar. Je to jako lék, shodují se šéfkuchaři

Domácí hovězí vývar

Ingredience

  • 1/5 celeru
  • 1 petržel 
  • 500 g hovězího zadního masa
  • 6 kuliček celého barevného pepře
  • 2 mrkve
  • 4 kuličky nového koření 
  • mletý černý pepř 
  • libeček
  • játrová zavářka
  • sůl
  • hladká petrželka
  • voda

Zdroj: Vaření.cz

Postup

  1. Pod vlažnou vodou omyjeme hovězí maso a případně očistíme šlachy, blány apod. Maso vložíme do hrnce s vlažnou vodou. Přidáme nové koření a celý pepř. Vaříme asi jednu hodinu, pokud děláme z většího kusu masa, vaříme déle. Je nutné průběžně sundávat z polévky škraloup, jinak bude polévka ve výsledku kalná. A také dolévat vodu, aby se všechna nevyvařila. Ideálně vaříme na menší stupeň pod pokličkou.
  2. Během pomalého vaření si oloupeme a nakrájíme mrkev, petržel a celer.
  3. Vedle v hrnci si uvaříme nudličky. Nudličky nikdy nevaříme v polévce, vždy zvlášť.
  4. Během pomalého vaření si také můžeme udělat domácí játrovou zavářku. Z vody si vyndáme maso, dolijeme trochu vody a přidáme zeleninu, poté začneme dělat knedlíčky. Knedlíčky lze dělat v ruce, případně je můžeme dělat pomocí lžičky, ruce i lžičku si namáčíme do vlažné vody, aby se nám zavářka nelepila .
  5. Než bude vše hotové, tak si ukrojíme z masa jeden plátek a ten pokrájíme do polévky. Když všechny knedlíčky vyplavou a zelenina je měkká, přidáme na dochucení petržel (raději používám hladkou) a libeček. Nakonec domácí hovězí vývar dochutíme podle chuti solí a mletým pepřem. Zbylé maso se nám perfektně hodí k rajské, koprové, houbové a jiné výborné omáčce.
  6. Domácí hovězí vývar bez umělých dochucovadel podáváme s chlebem nebo pečivem.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama