Domácí hovězí vývar
Ingredience
- 1/5 celeru
- 1 petržel
- 500 g hovězího zadního masa
- 6 kuliček celého barevného pepře
- 2 mrkve
- 4 kuličky nového koření
- mletý černý pepř
- libeček
- játrová zavářka
- sůl
- hladká petrželka
- voda
Zdroj: Vaření.cz
Postup
- Pod vlažnou vodou omyjeme hovězí maso a případně očistíme šlachy, blány apod. Maso vložíme do hrnce s vlažnou vodou. Přidáme nové koření a celý pepř. Vaříme asi jednu hodinu, pokud děláme z většího kusu masa, vaříme déle. Je nutné průběžně sundávat z polévky škraloup, jinak bude polévka ve výsledku kalná. A také dolévat vodu, aby se všechna nevyvařila. Ideálně vaříme na menší stupeň pod pokličkou.
- Během pomalého vaření si oloupeme a nakrájíme mrkev, petržel a celer.
- Vedle v hrnci si uvaříme nudličky. Nudličky nikdy nevaříme v polévce, vždy zvlášť.
- Během pomalého vaření si také můžeme udělat domácí játrovou zavářku. Z vody si vyndáme maso, dolijeme trochu vody a přidáme zeleninu, poté začneme dělat knedlíčky. Knedlíčky lze dělat v ruce, případně je můžeme dělat pomocí lžičky, ruce i lžičku si namáčíme do vlažné vody, aby se nám zavářka nelepila .
- Než bude vše hotové, tak si ukrojíme z masa jeden plátek a ten pokrájíme do polévky. Když všechny knedlíčky vyplavou a zelenina je měkká, přidáme na dochucení petržel (raději používám hladkou) a libeček. Nakonec domácí hovězí vývar dochutíme podle chuti solí a mletým pepřem. Zbylé maso se nám perfektně hodí k rajské, koprové, houbové a jiné výborné omáčce.
- Domácí hovězí vývar bez umělých dochucovadel podáváme s chlebem nebo pečivem.
reklama
Další zajímavé články
reklama
Doporučené recepty