Zeleninová s růžičkovou kapustou (4 porce)
Ingredience
- 15-20 růžiček kapusty
- 3 větší růžičky květáku
- 3 větší růžičky brokolice
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1-2 lžíce kokosové smetany
- himálajská sůl
- šťáva z půlky citronu
Zdroj: Kuchařka Mami, dáš dobrotu?
Postup
- Pokrájejte kapustu, květák, celer a brokolici na menší kousky a ve větším hrnci na lžíci oleje orestujte dozlatova.
- Orestovanou zeleninu zalijte vodou, přidejte lahůdkové droždí, popřípadě i kvalitní zeleninový bujon a vařte do jejího změknutí. Většinou to trvá cca 20 minut, ale samozřejmě záleží na vybraném druhu.
- Hotovou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému.
- Do polévky přilijte šťávu z půlky citronu, která zvýrazní chuť zeleniny, a zjemněte ji trochou kokosové smetany.
- Rozdělte ji na talíře, zakápněte kvalitním olejem a posypte mletými lněnými nebo jinými semínky.
Tip: Polovinu kapustiček si nechte stranou. Mezitím, co se vaří polévka, je rozkrojte na poloviny a orestujte v pánvi na troše olivového oleje dozlatova.