Kejl Caesar
Ingredience:
- 5 hrnků nasekaného kadeřávku
- 2 lžíce olivového nebo avokádového oleje
- 2 lžíce šťávy z citronu
- 2 hrnky uvařeného a na vlákna natrhaného kuřecího masa
- 10 plátků řasy Nori (na vytvoření kornoutku)
- 5-7 plátků kvalitní slaniny
na zálivku:
- 1 žloutek (v pokojové teplotě)
- 3/4 hrnku olivového nebo avokádového oleje
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce šťávy z citronu
- 1 a 1/2 lžičky dijonské hořčice bez cukru
- 1/2 lžičky himálajské soli
- 1 a 1/2 lžičky ančovičkové (sardelové) pasty
Postup:
Všechny ingredience na dresink vložíme do vyšší nádoby a ručním mixérem mixujeme, dokud se nám nevytvoří hmota připomínající majonézu. Dresink ochutnáme, případně dochutíme a opět promixujeme. Poté nádobu s dresinkem překryjeme a vložíme do lednice. Do větší mísy vložíme na menší kousky nasekaný kadeřávek (pouze listy bez tvrdých stonků), přidáme olej a šťávu z citronu a pomocí rukou kadeřávek 2 až 4 minuty jemně "masírujeme". Listy kadeřávku budou poté jemnější, měkčí a jejich barva se z tmavě zelené změní na zářivější zelenou. Poté přidáme na vlákna natrhané kuře a promícháme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a na středním plameni ji orestujeme dozlatova. Těsně před podáváním přidáme do mísy s kadeřávkem hotový vychlazený dresink a promícháme. Nori řasu položíme na rovnou plochu a jemně ji prsty navlhčíme vodou. Do jejího středu vložíme 1-2 vrchovaté lžíce připraveného salátu, poté řasu opatrně srolujeme do kornoutku, posypeme slaninou a ihned podáváme.
Recept z cukrfree.cz