Kopřivové pivo (5 litrů)
Ingredience:
- 500 g cukru
- kůra a šťáva ze 2 citrónů
- 30 g vinného kamene
- 1 kg čerstvě natrhaných a nasekaných kopřiv
- 5 litrů vody
- 30 g čerstvých kvasnic
Zdroj: Pip Wallerová - Bylinky pro zdraví a krásu (Esence, 399 Kč)
Postup:
- Do vhodného velkého kastrolu s poklicí dejte cukr, nastrouhanou citronovou kůru a vinný kámen.
- Kopřivy povařte 15 minut ve vodě. Tekutinu sceďte do kastrolu a dobře promíchejte.
- Když směs vychladne alespoň na tělesnou teplotu, v trošce vody rozmíchejte kvasnice a přidejte do kastrolu.
- Zakryjte několikrát přeloženým plátnem a nechte zrát 3 dny. Poté tekutinu přefiltrujte a odstraňte sedlinu. Slijte do lahví. Pivo je připraveno k podávání za dalších 8 dnů. A vydrží alespoň 2 měsíce.