reklama

Co z kopřiv či kopretin? Udělejte z nich pivo nebo roládu. Snadno a za pár korun

Kopřivové pivo (5 litrů)

Ingredience: 

  • 500 g cukru 
  • kůra a šťáva ze 2 citrónů
  • 30 g vinného kamene
  • 1 kg čerstvě natrhaných a nasekaných kopřiv
  • 5 litrů vody
  • 30 g čerstvých kvasnic

Zdroj: Pip Wallerová - Bylinky pro zdraví a krásu (Esence, 399 Kč)

Postup:

  1. Do vhodného velkého kastrolu s poklicí dejte cukr, nastrouhanou citronovou kůru a vinný kámen. 
  2. Kopřivy povařte 15 minut ve vodě. Tekutinu sceďte do kastrolu a dobře promíchejte.  
  3. Když směs vychladne alespoň na tělesnou teplotu, v trošce vody rozmíchejte kvasnice a přidejte do kastrolu. 
  4. Zakryjte několikrát přeloženým plátnem a nechte zrát 3 dny. Poté tekutinu přefiltrujte a odstraňte sedlinu. Slijte do lahví. Pivo je připraveno k podávání za dalších 8 dnů. A vydrží alespoň 2 měsíce. 

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama