reklama

Co z kopřiv či kopretin? Udělejte z nich pivo nebo roládu. Snadno a za pár korun

Kopretinová česnečka (4 osoby)

Ingredience: 

  • 3 střední brambory
  • 1 l dobrého hovězího vývaru
  • sůl
  • hrst česneku medvědího
  • květy česneku medvědího na ozdobení


Na smažená poupata:

  • 60 g polohrubé mouky
  • špetka prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 8 lžic mléka
  • 20 výhonků kopretiny bílé
  • rostlinný olej na smažení

Zdroj: Jana Vlková - Kytky k jídlu (kytkykjidlu.cz)

Postup:

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte ve vývaru doměkka. Potom směs rozmixujte, a pokud se vám zdá příliš hustá, zřeďte ji vroucí vodou. Ochutnejte a podle potřeby osolte.
  2. Medvědí česnek nasekejte nadrobno (nemixovat, nedrtit, prostě nasekat!) a vhoďte do polévky - udržujte ji teplou, ale nevařte.
  3. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte vejce a mléko, osolte a vyšlehejte hladké těstíčko. Kopretinové výhonky prohlédněte, zda na nich nejsou mšice nebo jiný hmyz, ale neomývejte. Obalujte je v těstíčku a zprudka smažte v horkém oleji.
  4. Okamžitě podávejte - zvlášť polévku, ozdobenou květy medvědího česneku, a zvlášť kopretinky, aby si mohl každý strávník vkládat do polévky podle svého tempa. Smažené květy v polévce rychle ztrácejí křupavost.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama