Kopretinová česnečka (4 osoby)
Ingredience:
- 3 střední brambory
- 1 l dobrého hovězího vývaru
- sůl
- hrst česneku medvědího
- květy česneku medvědího na ozdobení
Na smažená poupata:
- 60 g polohrubé mouky
- špetka prášku do pečiva
- 1 vejce
- 8 lžic mléka
- 20 výhonků kopretiny bílé
- rostlinný olej na smažení
Zdroj: Jana Vlková - Kytky k jídlu (kytkykjidlu.cz)
Postup:
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte ve vývaru doměkka. Potom směs rozmixujte, a pokud se vám zdá příliš hustá, zřeďte ji vroucí vodou. Ochutnejte a podle potřeby osolte.
- Medvědí česnek nasekejte nadrobno (nemixovat, nedrtit, prostě nasekat!) a vhoďte do polévky - udržujte ji teplou, ale nevařte.
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte vejce a mléko, osolte a vyšlehejte hladké těstíčko. Kopretinové výhonky prohlédněte, zda na nich nejsou mšice nebo jiný hmyz, ale neomývejte. Obalujte je v těstíčku a zprudka smažte v horkém oleji.
- Okamžitě podávejte - zvlášť polévku, ozdobenou květy medvědího česneku, a zvlášť kopretinky, aby si mohl každý strávník vkládat do polévky podle svého tempa. Smažené květy v polévce rychle ztrácejí křupavost.