Pampeliškové karbanátky (4 porce)
Ingredience:
- 500 g pampeliškových listů
- 2 šalotky nebo 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g sádla
- 500 g mixu mletého masa (vepřové a hovězí, podle možností)
- 1 lžička papriky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 50 až 150 g strouhanky
- 20 křepelčích vajíček
- olej na smažení
Zdroj: Jana Vlková - Kytky k jídlu (www.kytkykjidlu.cz)
Postup:
- Pampeliškové listy omyjte. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a listy v ní krátce spařte, jen aby se s nimi dalo dobře pracovat. Nasekejte na drobno a dejte stranou.
- Česnek nasekejte na drobno, cibuli nakrájejte na kostičky. V kastrolu rozpusťte sádlo a cibuli osmažte do zlatova. Přidejte maso, koření, osolte a opepřete a duste do měkka.
- Křepelčí vajíčka uvařte a oloupejte.
- Listy přidejte k masu. Vytvořte vláčnou hmotu. Aby se dobře tvarovala, podle potřeby přidejte strouhanku.
- Uválejte koule velikosti mandarinky a do každé dejte jedno vajíčko. Obalte ve strouhance a smažte ve vyšší vrstvě oleje.
- Podávejte s chlebem nebo s bramborem a s tatarkou nebo kyselou okurkou.