Kopřivová roláda a lososem (4 osoby)
Ingredience:
- 70-100 g kopřiv
- sůl a mletý pepř
- 1 lžička pacibulek česneku podivného
- 4 vejce
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 300 g čerstvého sýra typu lučina
- hrst květů česnáčku lékařského a křenové listy
- 300 g uzeného lososa
- květy křenu a česneku podivného na ozdobení
Zdroj: Jana Vlková - Kytky k jídlu (www.kytkykjidlu.cz)
Postup:
- Kopřivy omyjte, nakrájejte nahrubo a zalijte v kastrolu nebo veliké pánvi malým množstvím vroucí osolené vody. Přikryjte pokličkou, aby se listy rychle spařily, a pak nechte vodu vyvařit. Odstavte a do chladnoucích kopřiv přidejte nadrcené pacibulky česneku podivného. Nechte vychladnout.
- Oddělte žloutky a bílky vajec. Do směsi v kastrolu vmíchejte žloutky, osolte a opepřete. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a také ho lehce zapracujte do zeleninové hmoty společně s moukou.
- Připravenou směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem, stěrkou ji uhlaďte do rovnoměrného plátu a zprudka pečte asi 15 minut v předehřáté troubě při teplotě 200 °C. Doba pečení záleží na velikosti plechu, respektive na tloušťce plátu. Trouba musí být dobře předehřátá, jinak korpus spadne.
- Upečený plát nechte mírně zchladnout a překlopte papírem nahoru na čistou vlhkou látkovou utěrku. Papír sloupněte, plát srolujte i s utěrkou a nechte ho lehce vychladnout. Ještě vlažný plát se dobře zavinuje a nepraská, ale nesmí být moc horký, aby se nesrazil sýr.
- Plát rozbalte, potřete ho rovnoměrně čerstvým sýrem a posypte sekanými květy, případně listy křenu. Pokryjte kousky lososa, zarolujte, utáhněte, zabalte do alobalu a dejte na několik hodin odpočinout do ledničky. Krájejte na plátky a před podáváním ozdobte květy křenu.