reklama

Co z kopřiv či kopretin? Udělejte z nich pivo nebo roládu. Snadno a za pár korun

Kopřivová roláda a lososem (4 osoby)

Ingredience: 

  • 70-100 g kopřiv
  • sůl a mletý pepř
  • 1 lžička pacibulek česneku podivného
  • 4 vejce
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 300 g čerstvého sýra typu lučina
  • hrst květů česnáčku lékařského a křenové listy
  • 300 g uzeného lososa
  • květy křenu a česneku podivného na ozdobení

Zdroj: Jana Vlková - Kytky k jídlu (www.kytkykjidlu.cz)

Postup:

  1. Kopřivy omyjte, nakrájejte nahrubo a zalijte v kastrolu nebo veliké pánvi malým množstvím vroucí osolené vody. Přikryjte pokličkou, aby se listy rychle spařily, a pak nechte vodu vyvařit. Odstavte a do chladnoucích kopřiv přidejte nadrcené pacibulky česneku podivného. Nechte vychladnout.
  2. Oddělte žloutky a bílky vajec. Do směsi v kastrolu vmíchejte žloutky, osolte a opepřete. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a také ho lehce zapracujte do zeleninové hmoty společně s moukou.
  3. Připravenou směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem, stěrkou ji uhlaďte do rovnoměrného plátu a zprudka pečte asi 15 minut v předehřáté troubě při teplotě 200 °C. Doba pečení záleží na velikosti plechu, respektive na tloušťce plátu. Trouba musí být dobře předehřátá, jinak korpus spadne.
  4. Upečený plát nechte mírně zchladnout a překlopte papírem nahoru na čistou vlhkou látkovou utěrku. Papír sloupněte, plát srolujte i s utěrkou a nechte ho lehce vychladnout. Ještě vlažný plát se dobře zavinuje a nepraská, ale nesmí být moc horký, aby se nesrazil sýr.
  5. Plát rozbalte, potřete ho rovnoměrně čerstvým sýrem a posypte sekanými květy, případně listy křenu. Pokryjte kousky lososa, zarolujte, utáhněte, zabalte do alobalu a dejte na několik hodin odpočinout do ledničky. Krájejte na plátky a před podáváním ozdobte květy křenu.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama