reklama

Jahodové dezerty této sezony: Zapomeňte na bublaninu a knedlíky

Jahodové celozrnné galetky

Ingredience:

  • Celozrnná mouka: 200 g
  • Sůl: 2 g
  • Máslo: 100 g
  • Olivový olej: 30 ml
  • Bílý jogurt: 100 g
  • Ledová voda - podle potřeby: 30 g
  • Citronová šťáva: 5 ml
  • Čerstvé jahody: 500 g
  • Sypká směs - celozrnná mouka: 50 g
  • Cukr krupice: 30 g
  • Cukr citronový Vitana 1 sáček = 20 g
  • Mleté mandle nebo mandle plátky: 50 g
  • Žloutek na potření: 1 ks
  • Voda: 10 ml
  • Želatina na sladké i slané Vitana 0,5 sáčku = 9 g

Postup

  1. V míse smícháme celozrnnou mouku, povolené máslo, jogurt, sůl, olivový olej.
  2. Ledovou vodu přiléváme podle potřeby.
  3. Smícháme do tužšího těsta. Necháme přikryté odležet.
  4. Omyté a očištěné jahody nakrájíme na čtvrtiny, pokapeme citrónovou šťávou.V misce si připravíme sypkou směs z celozrnné mouky, cukru a mandlí.
  5. Těsto rozválíme do kulatého tvaru. Vložíme na pergamenový papír do oválné zapékací formy.
  6. Uprostřed těsta rozsypeme sypkou směs, naskládáme jahody. Necháme okraje volné (asi 5 cm) a přeložíme je přes část jahod.
  7. Mašlujeme žloutkem smíchaným s vodou.
  8. Pečeme na 170 °C asi 40 minut.

Tip: Pokud chcete na galetkách mít ovoce déle čerstvé, tak je potřete Želatinou na sladké i slané Vitana. Galetky se budou lesknout. Použijte polovinu sáčku na polovinu množství vody.

Z jahod můžete připravit i tuto skvělou bublaninu.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama