Dýni hokkaido zbavíme stopky, důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Dále ji rozkrojíme, zbavíme semínek a i se slupkou nakrájíme na větší kostky, které poklademe na plech s pečicím papírem.
Dýni dáme péct do předehřáté trouby cca na 45-60 minut. Že jsou kostky hotové poznáme tak, že slupka krásně změkla a dýně má sytě oranžovou barvu.
Plech s dýní vyndáme a zatím si v hrnci na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli do zesklovatění. Přidáme kostky dýně a krátce orestujeme ještě společně.
Potom přidáme vodu a kostky bujonu či polovinu vývaru.
Hrnec odstavíme z plotny a přímo v něm ponorným mixérem najemno rozšleháme dýni a cibuli ve vodě (vývaru). Směs bude pravděpodobně celkem hustá, proto ji zředíme zbytkem vývaru nebo doplníme vodu. Podle potřeby pak dochutíme hovězím či zeleninovým bujonem.
Dýňovou polévku pak osolíme, opepříme a dále okořeníme podle chuti trochou kari, koriandru a mletého muškátového oříšku.
Nakonec dýňovou polévku s vůní dálek za stálého míchání zjemníme trochou smetany na vaření a necháme ještě chvíli provařit.
Dýňovou polévku s vůní dálek podáváme ozdobenou zakysanou smetanou a nakrájeným čerstvým koriandrem.