reklama

7 netradičních receptů na dýňovou polévku: Zkuste třeba variantu s červenou čočkou

Dýňová polévka s vůní dálek

Co budete potřebovat:

  • 1 l vývaru nebo 2 kostky bujonu
  • 1 ks dýně hokkaido
  • 1 ks cibule
  • sůl a pepř podle chuti
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 ml zakysané smetany
  • lžička kari koření
  • lžička mletého koriandru
  • lžička mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pár snítek čerstvého koriandru na ozdobu

Postup

  1. Dýni hokkaido zbavíme stopky, důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Dále ji rozkrojíme, zbavíme semínek a i se slupkou nakrájíme na větší kostky, které poklademe na plech s pečicím papírem.
  2. Dýni dáme péct do předehřáté trouby cca na 45-60 minut. Že jsou kostky hotové poznáme tak, že slupka krásně změkla a dýně má sytě oranžovou barvu.
  3. Plech s dýní vyndáme a zatím si v hrnci na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli do zesklovatění. Přidáme kostky dýně a krátce orestujeme ještě společně.
  4. Potom přidáme vodu a kostky bujonu či polovinu vývaru.
  5. Hrnec odstavíme z plotny a přímo v něm ponorným mixérem najemno rozšleháme dýni a cibuli ve vodě (vývaru). Směs bude pravděpodobně celkem hustá, proto ji zředíme zbytkem vývaru nebo doplníme vodu. Podle potřeby pak dochutíme hovězím či zeleninovým bujonem.
  6. Dýňovou polévku pak osolíme, opepříme a dále okořeníme podle chuti trochou kari, koriandru a mletého muškátového oříšku.
  7. Nakonec dýňovou polévku s vůní dálek za stálého míchání zjemníme trochou smetany na vaření a necháme ještě chvíli provařit.
  8. Dýňovou polévku s vůní dálek podáváme ozdobenou zakysanou smetanou a nakrájeným čerstvým koriandrem.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama