Vejce: Jak jednoduše vyšlehat bílky a jiné tipy!
Je možné bílky zamrazit, jak snadno oddělit žloutek a jak udělat správně vejce nahniličko. Máme pro vás tipy, jak v kuchyni pracovat s vejci.
Neděláte domácí majonézu, protože se vám nedaří oddělit žloutky, nebo toužíte po dokonale vyšlehaných bílcích? Tady je několik tipů a triků, jak si v kuchyni poradit s vejci.
Vejce jsou základem našeho jídelníčku. Dají se smažit, vařit, zapékat a nesmí chybět ani v koňaku či bábovce od babičky. Jednoznačně patří mezi dobroty, které si občas rádi dáme. Jak s nimi zacházet v kuchyni?
Čerstvé vejce klesá ke dnu
Pokud si nejste jistí, zda jsou vejce čerstvá, napusťte sklenici vodou a vložte je do ní. Ty kousky, které klesnou ke dnu jako kámen, jsou spolehlivě čerstvé. Čím starší, tím se budou posouvat blíže k hladině.
Mohou se vejce zamrazit aneb Jak je skladovat?
Při nákupu dbejte na to, zda je krabička řádně označená. Chybět by neměl název podniku, třída jakosti, hmotnostní kategorie a datum minimální trvanlivosti.
Na vejci najdete například toto označení: 1 CZ 1234
Číslo jedna znamená metodu chovu 1 - volný výběh, CZ označuje místo původu a 1234 představuje registrační číslo přiděleného chovu. Hmotnostní skupiny se dělí na třídy: S (menší než 53 g), M (53-63 g), L (63-73 g) a XL (více než 73 g).
Vejce by se neměla skladovat déle než 14 dní. Odborníci doporučují jednotlivé kusy čas od času otočit. Pozor na pukavce. Před vařením si každé z nich rozklepněte zvlášť. Vařená vejce skladujte v lednici vždy ve skořápce. V chladu se mohou uchovávat i oddělené bílky, které zalijete vodou.
Věděli jste, že můžete vejce i zamrazit?
Máte dvě možnosti. Ušlehat cele vejce dohromady a hmotu vložit do tvořítek na ledové kostky. Hotové kostky můžete přendat do sáčku a uložit do mrazáku, kde vydrží až 5 měsíců.
Nebo každou část zamrazte zvlášť. Buď využijte opět tvořítka, nebo zvolte vhodné plastové misky. Do mrazáku nepatří vařené a smažené kousky, jinak z nich vytvoříte nepoživatelnou gumovou hmotu.
Oddělujeme žloutek
Také jste se pokoušeli oddělit žloutek od bílků a jeden vám přistál do misky na sníh. Můžete se pustit do práce klasickým způsobem, že si jedno rozklepnete, do každé ruky vezmete půlku skořápky a opatrně přeléváte tak, aby vám bílek stékal do talíře a žloutek zůstal ve skořápce.
Když se vám nedaří, zkuste to jako na videu...
Jednoduše si opatrně rozklepnete vejce do talíře, vezmete prázdnou plastovou láhev, zmáčknete, přiblížíte se ke žloutku a láhev pustíte. Uvnitř vznikne podtlak, který vejce nasaje do hrdla a vy si ho klidně přenesete do jiné nádoby.
Šlehání bílků
Někdy to vypadá, že se kvalitního sněhu nedočkáte. A jak to dělaly naše babičky? Tady je několik tipů.
- Bílek snadněji ušleháte, když k němu přidáte špetku soli.
- Stejně pomůže, když vejce před šleháním vyndáte na několik hodin z lednice.
- Vždy šlehejte bez přestání, jinak vám zvodnatí a už svou práci nedokončíte.
- Na každé vejce přidejte jednu lžičku vody. Získáte tak skvělý a tuhý sníh.
- Skvělého efektu docílíte, když přidáte kapku citronové šťávy.
Jak správně vařit vejce
Aby vám při vaření ve vodě neprasklo, udělejte do skořápky nožem miniaturní dírku. Pomůže i ocet, který nalijete do vody. Ten skořápku lehce zvláční.
Po uvaření je ihned namočte do ledové vody, půjdou vám pak snadno oloupat. Skořápky se zbavíte i tak, že ji lehce oloupete a do vejce zprudka foukněte. Obal se odlepí a půjde dobře dolů.
A jak dlouho je vlastně vařit?
- Naměkko: Vařte cca 4 minuty. Špičku odsekněte nožem a tekutý žloutek se vyjídá lžičkou. Servírují se tzv. do slepičky nebo do skla.
- Nahniličko: Vaří se asi 5 a půl minuty. Špička se před podáváním naklepává lžičkou a skořápka se částečně odloupne.
- Natvrdo: Doba vaření by neměla být méně než 10 minut. Maximálně však do 12 minut, jinak vám část žloutku zezelená.
TRIK 1: Vejce nesmí být před vařením příliš studené, rychle by prasklo.
TRIK 2: Pomíchala se vám vařená a čerstvá vejce a vy nevíte, které je které? Stačí jedno položit na širší stranu a zatočit s ním. Pokud se točí jako zběsilé, držíte kousek vařený. V případě, že bude nemotorně poskakovat a špatně se točit, máte vejce syrové. Pokus s točením najdete i na následujícím videu...
Nadýchaná omeleta
Omeleta se dá dělat na několik způsobů, ale vždy by měla být dokonale nadýchaná. Jak na to?
Čtěte také: Foto recept: Zůstaly vám vaječné bílky? Upečte si ořechové chipsy!
Vejce pořádně rozšlehejte, osolte a zatím nechte pánev pořádně rozpálit. Když je správně nahřátá, nalijte na ni trochu oleje. Do rozšlehaných vajec si přidejte to, co máte rádi, sýr, šunku, petrželku a vlijte na pánev. Jen krátce smažte, ale nemíchejte. Pak ji ještě dejte na 2 minuty do rozpálené trouby na 180 °C. Překvapí vás, jak bude lahodná a křehká.
TRIK: Pro ještě nadýchanější omeletu můžete přidat trošku strouhanky, mléka nebo z bílků ušlehat sníh, který opatrně přidáte k žloutkům.
Velikonoce se blíží. Jak vyfouknout skořápku?
Už za pár dní tu máme Velikonoce. Rozhodli jste se, že si vyrobíte velikonoční dekoraci a pustíte se do vyfukování vajec? Tady je video, které vám s tím pomůže.
Máte i vy zajímavé triky a tipy, jak si poradit s vejci v kuchyni? Naučila vás babička něco zajímavého, co jsme ještě nezmínili? Napište nám v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
3 detoxikační drinky, které rozdýcháte!
Jak na úklid podle našich babiček? Levně a bez chemie!