reklama
 

Rekonstrukce bytu: Ze dvou je jeden prostorný

Spojením dvou bytů vznikl luxusní prostor plný designu a praktičnosti.

Foto: Ateliér Velehradský

Spojení dvou menších bytů v jeden velký je snem většiny z nás. Jestliže se tato možnost naskytne, je to neopakovatelná šance na kvalitnější a současně atraktivnější bydlení. Na jednu takovou proměnu se pojďte podívat.

Investorovi, o jehož "bytovém příběhu" je tu řeč, se taková koupě podařila téměř v centru Olomouce. V ulici s převážně rodinnými domy zakoupil dva sousedící byty ve třetím patře novostavby bytového domu, právě budovaného v rámci developerského projektu. Jeho představa byla tyto dva byty propojit a vytvořit jeden, nadstandardní velikostí i stylem. Pro architekta to byla velká výzva, která prověřila jeho tvůrčí schopnosti i technické znalosti.

Pomoc přichází od odborníků

V době, kdy majitel se svým nápadem oslovil brněnský architektonický ateliér, již probíhala hrubá stavba bytovky - nosné konstrukce, polohy okenních otvorů i bytová jádra procházející všemi patry, to vše již bylo pevně dáno. Zásahy do těchto částí tak byly téměř vyloučeny nebo alespoň značně omezeny.

Úpravy také musely respektovat vnější vzhled domu jako celku. Z exteriérových změn tak došlo "pouze" na přání majitele - nahrazení klasických parapetových oken okny francouzskými a k výraznému zvětšení terasy, která navíc získala nový atraktivní dřevěný kabátek.

Vyřešit se dá vše

Vedle hledání optimálního dispozičního uspořádání v rámci těchto nemalých omezení si majitel navíc přál začlenit do interiéru vybavení, které již vlastnil nebo předem pro byt zakoupil. Prostor museli "ušít" na míru již existujícímu bytovému zařízení. Bylo nutné také domyslet zbývající nábytek a zařízení tak, aby stylově nepřebíjely to stávající, a různorodé prvky sjednotit do harmonického celku.

Došlo ke změně dispozic

Původní developerem navržené dispozice obou bytů byly zcela opuštěny. Vstup do nového bytu přemístil architekt tak, aby se vcházelo do jeho středu. To umožnilo mj. rozdělit nově vzniklou jednotku logicky na dvě zóny - soukromou, s pokoji a jejich zázemím, a společenskou část, kterou tvoří obývací pokoj, jídelna, kuchyně a související zázemí, tedy úklidová místnost, spíž a samozřejmě WC.

Výhody otevřeného prostoru

Nový návrh dispozičního řešení společenské části zachovává výhody téměř halového prostoru, ale umístěním bloku zázemí se z něj vymezují tři zóny, které bytu dodávají na zajímavosti a také větší útulnosti, pohodlí.

Kuchyně snů

Pro hlavní obytný prostor majitel dodal modulovou kuchyň s ostrůvkem italského výrobce Armani Dada, jídelní stůl s židlemi a sedací soupravu s lustrem. Tyto výrazné solitérní prvky architekti doplnili o maximálně vestavné vybavení (například stěnu integrující knihovnu s atypickým členěním a televizi s příslušenstvím, vestavnou komodu a vitrínu na sklenice) a o další solitérní vzhledově nepřehlédnutelné kusy: ikonické křeslo Eames Lounge Chair z tvarované překližky a bílé kůže, které milovníci designu obdivují již od padesátých let. Tento kus vymezuje čtecí (či jinak relaxační) kout v rámci obytného prostoru.

Doporučujeme: Rekonstrukce 1+1: Jak se dá maximálně využít prostor?

Pozornost upoutají i organické barovky - barevně korespondující s odstínem polštářů a stěrkou za sedačkou nebo lampa "trojnožka" nasvětlující obraz na stěně…

Betonové prvky jsou v kurzu

Majitel si přál ponechat stropy, sloupy a průvlaky jako neomítnuté betonové prvky. Podlaha pak měla stejným způsobem „zrcadlit" strop, proto na ni byla použita stěrka imitující pohledový beton. S mužným stylem koresponduje navržené osvětlení industriálního vzhledu. Chladné vyznění těchto materiálů a prvků částečně zjemňuje použití textilních závěsů a doplňků či zlatavé stěrky za sedací soupravou.

Intimní zóna je důmyslně řešená

V "privátní" části se nachází ložnice s vlastní koupelnou a šatnou, pracovna, dva pokoje, další šatna a ještě jedna malá koupelna. Ložnice, šatny a koupelny byly majitelem zadány architektům kompletně, v pracovně a zbývajících pokojích bylo jejich úkolem vyřešit osvětlení, ostatní vybavení si majitel zajistil vlastními silami.

Oříškem v této části, která se měla stát ryze osobním místem nově vzniklého bytu, bylo především umístění velkého množství úložných prostor a přirozené nasvětlení bez oken. To řeší prosklené dveře a celoskleněné stěny. I tato zóna tak působí světle a vzdušně.

Designová ložnice ohromí

Majitelova slabost pro výjimečné designové kousky našla odezvu v hlavním obytném prostoru i soukromé části bytu. Pro brněnský ateliér bylo, jako snad pro všechny architekty, radostí vyjít této klientově vášni vstříc. Jeho vlastní designovou manželskou postel s nočními stolky, zrcadlem a lustrem tak doplnili lampami značky Artemide, stylovým chaise longe s legendárním ocelovo-skleněným odkládacím stolkem od Eileen Gray, textilní tapetou s jemným vzorem a závěsnými úložnými díly - komodou a policí na knihy.

Sanitární výrobky organických forem

Koupelny, obě sestavené v podobném duchu, reflektují další majitelovu zálibu, a sice v minimalistických barvách a formách. Pro zjemnění byly vybrány sanitární výrobky organických forem: volně stojící vana ve tvaru vajíčka, umyvadla na desku, bidet a klozet.

Náš tip: Designové květináče: Rostliny postavené na hlavu a do lodiček

Malá koupelna je řešena zcela stroze. Místo sprchového koutu tak architekti zvolili pouze vymezující skleněnou fixní stěnu, sprchovou vaničku nahradili vyspádovanou keramikou se sprchovým žlábkem a celý prostor opticky zvětšili s pomocí zrcadlového obkladu zarovnaného do jedné roviny s keramikou. A i zde odpoutali nábytek od tradiční zemské tíže zavěšením na zeď.

Jak se vám spojení dvou bytů líbí? Napište nám v diskuzi pod článkem.

Text: Pavlína Zelníčková

Zdroj: Panelplus.cz

Foto, vizualizace a plánky: Ateliér Velehradský, s.r.o.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Poradíme vám, jak si prodloužit léto na terase

Foto recept: Dýňové rizoto pro všední den

Jak se liší sexuální praktiky mezi národy?

 





Božská Taylor a vyzývavá Selena. Jinak byly ceny AMA přehlídkou divnosti | Video: Reuters
reklama
reklama
reklama