reklama

Jak správně skladovat vajíčka? Postavte je na špičku!

Jak správně skladovat vajíčka? Ideální teplota, datum spotřeby i vhodná nádoba.

Foto: Profimedia.cz

Co bylo dříve? Vejce nebo slepice? Odpovědi budeme hledat jindy, dnes půjde hlavně o vajíčka a jejich správné skladování. Je velmi důležité si ohlídat teplotu, místo uložení a hlavně datum spotřeby.

Víte, jak dlouho můžete mít vajíčka v ledničce? Projdeme si všechny důležité informace, které se týkají jejich skladování.

Datum spotřeby vypátráte

Už v obchodě si všímejte označení. Vás bude zajímat nejen velikost, ale i jakostní třída, která se rozděluje na EXTRA A a třídu A. Přesně takto výrobce uvádí, jak moc jsou čerstvá.

Třída EXTRA A:

Minimální doba trvanlivosti je 9 dní od snesení. Na obalu najdete datum snášky a minimální použitelnost, tedy plus 9.

Třída A:

Minimální doba trvanlivosti je nejvíce 28 dní po tom, co jej snese slepice. I tento údaj se dozvíte z označení na obalu.

Doporučujeme: Co je lepší? Celé vejce nebo jen bílek

A protože dost často necháváme v lednici i uvařená vejce, podíváme se, do kdy jsou ještě poživatelná. Jsou-li v teplotě 5-10 °C, s klidným svědomím zde mohou zůstat i 10 dní.

Pozn.: Uvědomte si, že skořápka je částečně prostupná. Když necháte vajíčko vedle plesnivé zeleniny, snadno se kontaminuje a měli byste ho raději vyhodit.

Správná teplota

Tato potravina nejhůře snáší změny teplot. Už cestou domů v autě se ohřeje. V tu chvíli se obal orosí a vznikne ideální místo pro tvorbu plísní.

Proto vejce vyndávejte nejdříve hodinu před samotným použitím, jinak se budou rychle kazit. Ideální teplota je kolem 8 °C, ale výrobci uvádí, že se jim nic nestane, i když je budete skladovat ve sklípku, kde je třeba udržet teplotu max. na 18 °C.

V žádném případě skořápku před uložením neomývejte, narušili byste její přirozenou ochrannou vrstvu.

Velmi často výrobci lednic dělají držáky na vejce ve dvířkách, ale to je chyba. Měla by být v té nejchladnější části (co nejvíce vzadu) a dveře jsou přesně pravým opakem. Zajistěte, aby kolem nich proudil vzduch a byla uložená špičkou dolů. Na tupé straně skořápky se nachází póry, kterými se dovnitř snadněji dostává kyslík.

Náš tip: 9 potravin, které nepatří do lednice. Rajčata i česnek

Pokud si troufnete mít vejce v lednici déle než 10 dní, určitě je občas převraťte, aby se žloutek nedotýkal skořápky, kde je větší možnost nákazy.

Co byste měli ještě vědět?

  • Nejste-li si jistí, zda jsou čerstvá, zkuste je ponořit do vody. Pokud vyplavou nahoru, jsou staršího data. Před použitím je raději rozklepněte do samostatné nádoby a přičichněte, zda nezapáchají. Neznamená to, že všechna, co vyplavou, vyhodíte, jen pamatujte, že starší kusy by se měly dobře tepelně opracovat.
  • Neukládejte je v blízkosti aromatických surovin, jinak se pach dostane do skořápky.
  • Papírové krabice jsou prodyšné, ale pozor, také snadno přebírají vlhkost, díky které se začnou tvořit plísně.
  • Čerstvé vejce má nezkalený a průhledný bílek. Žloutek by měl držet hezky pohromadě a být tmavší žluté barvy.

Jak skladujete vajíčka vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

zdroj: slepice.info, coopclub.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč zakazujeme: Jak moc škodí pasivní kouření?

Co o vás prozradí vaše oblíbené džíny?

12 fíglů pro zdravé grilování. Vepřového se nevzdávejte

reklama
Doporučené recepty
    reklama