reklama

12 fíglů pro zdravé grilování. Vepřového se nevzdávejte

Jak grilovat zdravě a nevzdat se oblíbené pochoutky? Poradí i Zdeněk Pohlreich.

Foto: Profimedia.cz

Grilování spojuje samé příjemné aktivity - skvělé jídlo, pobyt na čerstvém vzduchu, čas trávený s přáteli. O tom, jak může být grilování nezdravé, se toho dočteme víc než dost. Ale jak se nevzdat své oblíbené pochoutky a připravit ji tak, aby nás nestála žaludeční koliky a my si do těla zbytečně nevpravovali karcinogenní látky?

Na začátek je nutné říci, že při správném postupu může jít o zdravý, dokonce i dietní způsob kuchyňské úpravy. Je ale třeba dodržovat pár základních pravidel.

Hoření odkapávajících šťáv

Pokud k němu dochází, vznikají nebezpečné karcinogenní látky, které navíc kazí chuť připravovaného jídla.
Jak uvádí Státní zdravotní ústav ve své publikaci Prevence onemocnění z potravin při gril, který myslí na zdravou přípravu za vás. Některé z nich jsou vybavené trychtýřem umístěným přímo pod mřížkou, navrženým tak, aby odváděl veškerý odkapávající tuk i šťávy do sběrné misky a ani kapička se nedostala do ohně.

Doporučujeme: Jak grilovat ryby? Příprava i výběr ryb

Nejzdravější variantou je příprava masa v alobalu. Zůstane krásně šťavnaté a tuk se nedopadne do ohniště. Zároveň v balíčku skvěle ochutí přidanou zeleninu.

Nebezpečné spaliny, které vznikají při hoření dřeva.

"Při výběru dřeva na zátop je lepší volit ne-smolnaté druhy, nehodí se například borovice," vysvětluje Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef, která se specializuje na prodej grilů a příslušenství.

Chcete-li si usnadnit přípravu ohniště, využijte speciálního komínku, do kterého se vhodí uhlí či brikety, pod nádobou se rozdělá oheň a komínový efekt zaručí, že se vše rozžhaví rovnoměrně a za krátký čas. Pak se brikety jen přesypou do ohniště a je hotovo.

Nejčastější chyby podle Pohlreicha: Uhlí nebo dřevo?

Zdeněk Pohlreich se před časem rozhodl, že nám ukáže, jak se dá dělat jídlo jednoduše, chutně a kvalitně. Během pořadů Šéf na grilu a Rozpal to, šéfe!, které uvedla  TV Prima, jsme se mohli přesvědčit o tom, že na grilu se dá připravit úplně vše. Tady je několik doporučení.

"Lidi často tvrdí, že uhlí nebo dřevo je to, co tomu jídlu dává chuť. Já si myslím, že to je omyl. Chuť toho jídla je obsažená v té surovině a v těch šťávách z masa. To je na tom to nejpodstatnější," uvádí na pravou míru šéfkuchař.

"U grilování je asi největší chyba, když lidi používaj komerčně vyrobený marinády a omáčky,"  říká znechuceně Pohlreich. Kritizuje i pověstnou čecháčkovskou oblibu uvařit velké množství jídla a přejídat se.

Náš tip: Recept na hamburger přímo od Pohlreicha

"Myslím, že připravovat celý zvíře - jako celý prase, není moc dobrá taktika, protože každý ten kus vepřovýho chutná jinak," vysvětluje Pohlreich. "Většinou když se peče celý prase, tak pak už to stejně všem leze ušima a není to dobrý."

"Na grilu je maso samozřejmě vystaveno 200 °C, takže se asi spolehlivě zbaví nějakých mikroorganismů. Ale pokud ho přece jen umyjete, tak je potřeba ho před pečením pořádně osušit."

12 tipů pro zdravější grilování

  1. Gril před používáním vždy důkladně očistěte od všech zbytků z předchozího vaření.
  2. Zásadní je, aby odkapávající šťávy nehořely. Toho docílíte díky technologicky vyspělému grilu na plyn či dřevěné uhlí, případně také deskami či tácy, které odkapávající tuk zachycují. Pokud ovšem budou příliš blízko žáru, může vzplanout i tuk či marinády v nich zachycené.
  3. Je dobré vědět, že na přímém žáru (přímo nad žhavými uhlíky) lze připravovat pouze některé druhy masa, například steaky. Pro přímé pečení jsou nevhodná masa, ze kterých se vypéká hodně tuku, stejně jako marinovaná masa. Ta je potřeba grilovat nepřímo.
  4. Zásadní je práce s teplotou. Každé maso vyžaduje trochu jiný přístup, ale obecně se dá říct, že zpočátku je důležité mít dostatečně vysokou teplotu, při níž je možné maso zprudka opéct a zachovat tak jeho maximální šťavnatost. Je však důležité v následující fázi propékání žár snížit, aby na povrchu nevznikala spálená místa. Ta mají negativní vliv na výslednou chuť i na zdraví.
  5. Místo uzenin volte čerstvé maso, karcinogenní látky se totiž tvoří obzvlášť snadno v uzeném mase v kombinaci s vysokou teplotou.
  6. Před každým grilováním dobře očistěte rošt od zbytků napečeného masa.
  7. Spálené kousky hoďte rovnou do koše. Rozhodně neplatí, že zuhelnatělé maso je na krásu.
  8. Objevte kouzlo ryb. Jsou zdravé a tělu dodají velké množství potřebných minerálů.
  9. Není třeba ke všemu jíst pečivo. Zkuste lehké saláty se zdravějším dresinkem z olivového oleje, balzamikového octa a hořčice.
  10. Maso nemusí být nakládané jen v oleji. Skvělou službu udělá limetková šťáva, pomerančový džus, pivo a hlavně čerstvé bylinky.
  11. Podle zjištění Výzkumného centra pro rakovinu na Havaji je zdravější formou solení nakládání do sójové nebo rybí omáčky.
  12. Nikdy nenechte maso se dotýkat plamene. Menší žár udělá stejnou službu a nepřinese tolik škodlivých látek.

Co nejraději připravujete na grilu vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zaschlé kapky na skle sprchového koutu? Jdeme do boje!

10 filmů, které musí vidět každý módní nadšenec

Rozhovor s gigolem: "Dávám ženám to, co si zaslouží"


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama