Co s dýňovými semínky, když vám zbydou? Upražte je!
Vyřezávali jste s dětmi dýňové strašáky nebo jste vařili dýňovou polévku a zbyla vám semínka? Poradíme vám, co s nimi!
Dýňová sezóna je v plném proudu, dají se vydlabávat na zábavné halloweenské příšerky nebo z nich vyrobíte úžasné dobroty, jako je dýňová polévka nebo štrůdlu. Co však udělat se zbylými semínky a dužinou? Máme pro vás zajímavé inspirace.
Dýňová semínka v sobě ukrývají ceněné polynenasycené omega-3 nebo omega-6 mastné kyseliny, které mají velmi pozitivní vliv na hladinu cholesterolu.
S dýňovými semínky a olejem je spojená prevence proti zánětům močových cest a prostaty. Jsou bohatá na zinek a vitamin E. Jsou v nich přírodní hormonálně účinné látky a další složky, které zpomalují stárnutí a působí proti degenerativním procesům.
Náš tip: Foto návod: Vyřezejte si s námi dýňového netopýra!
Vitaminy jsou zastoupené v hojném počtu, A, D, B1, B2, B6. Ani minerální látky, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan a železo nejsou pozadu se svými léčivými účinky. Působí pozitivně na kvalitu vlasů a nehtů. Konkrétně dýňová semínka pomáhají stabilizovat hladinu glukózy v krvi při diabetu.
Pusťte se do sušení
Jednotlivé kousky vyberte a propláchnete důkladně vodou. Nejlépe se suší v troubě. Zbavte je co nejvíce dužiny a poté je rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Dbejte na to, aby se nepřekrývala.
Pečte je asi jednu hodinu ve vyhřáté troubě na 200 °C (nezapomínejte je občas promíchat), dokud neoschnou. Po dosušení plech vyndejte a nechte vše úplně vychladnout.
Recepty z dýňových semínek
Dají se konzumovat bez jakýchkoliv úprav nebo si z nich připravte praženou pochoutku s dokonale oříškovou chutí. Můžete je přidávat do domácího pečiva nebo si s nimi jednoduše posypte zeleninový salát. Výborně chutnají s nastrouhanou mrkví.
Ostrá pochoutka
Budete potřebovat:
- semínka z jedné dýně
- 5 lžic krupicového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky zázvoru
- špetka chilli koření
- 1, 5 lžíce arašídového oleje
V míse promíchejte 3 lžíce krupicového cukru s ostatním kořením. Ve velké pánvi si na nepřilnavém povrchu rozpalte arašídový olej, vhoďte do něj semínka z jedné dýně, přidejte zbylé 2 lžičky cukru a míchejte asi minutu, až se cukr začne rozpouštět a karamelizovat.
Čtěte také: Dýňová polévka: Rychlý recept krok za krokem
Pak praženou dobrotu přesuňte do mísy s kořením, pořádně promíchejte a nechte vychladnout. Ostrá pochoutka bude výborná k vínu.
Pražená semínka
Budete potřebovat:
- 2 hrnky dýňových semínek
- 1,2 l vody
- 1 lžičku rostlinného oleje
- 2 lžičky soli
Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Uveďte osolenou vodu do varu a vhoďte do ní semínka, která jste předem očistili. Vařte je asi 10 minut, vyndejte z vody a pořádně osušte.
Semínka smíchejte s olejem nebo máslem a rozložte na pečící papír. Takto připravená je dejte na 40 minut do trouby. Po každých 10 minutách je promíchejte a pečte dozlatova. Před podáváním je nechte vychladnout.
Slané zobání
Budete potřebovat:
- hrst dýňových semínek
- 1 lžička ořechového oleje
- 100 g mandlí
- 1 hrst sezamových semínek
- sůl
Mandle si oloupejte nebo použijte už připravené. Teflonovou pánev si rozehřejte s trochou oleje, vhoďte mandle a pár minut opékejte. Až následně přijdou na řadu ostatní semínka, protože se rychle připalují. Na závěr vše osolte.
Další recepty, jak zdělat dýňová semínka najdete ZDE >>
Jak zdělat dužinu
Není nic jednoduššího, než se pustit do závinu, případně koláče. Stačí dužinu lehce povařit a po vychladnutí rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat. Náplň zjemníte trochou smetany nebo žervé, osladit se nebojte medem a dokořenit skořicí, hřebíčkem či zázvorem. Aby dýňová náplň ze štrůdlu nevytekla, přimíchejte lžíci ovesných vloček.
Rada na závěr
I když jsou dýňová semínka zdraví prospěšná, neměli bychom to s jejich konzumací přehánět. Díky vysokému obsahuj tuku, jsou velmi energetický bohatá. Pravidelná konzumace na celozrnném pečivu nebo hrstka do zeleninového salátu bohatě stačí.
Máte rádi dýňová semínka? Jak je využíváte v kuchyni. Nějaký zajímavý recept? Napište nám v diskuzi pod článkem.
zdroj: viviente.cz
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Luxusní dýňový koláč: Tomu neodoláte!
Pohlreich vaří živě: Zapečené pomeranče a kuřecí játra
35x zhasnout a rozsvítit, jinak mi zemřou rodiče
zdroj: viviente.cz