Brusinky: Zázračné ovoce, které vypěstujete na zahradě
Jak brusinky pěstovat na zahradě? Máme i skvělé recepty.
Brusinky, lehce pikantní a kyselé ovoce, které vám vyroste i v klasickém květináči. Kdo by si nechtěl doma na okně či v záhonu pěstovat přírodní antioxidant a skvělého pomocníka v boji se zánětem močových cest?
Poradíme vám, jaké místo je pro vysázení nejvhodnější a nakonec můžete vyzkoušet několik zajímavých receptů. Připravíme si nakládané brusinky, máslo i víno.
Začínáme s pěstováním
V zahradnictví vám dají na výběr ke koupi brusinku velkoplodou, kanadskou nebo pravou. Ceny se od sebe liší podle velikosti keříčku - okolo 80 Kč.
Doporučujeme: Co všechno léčí červené bobulky?
Doba vysazování není nijak striktně daná. Skvěle se jim daří v kyselé půdě. Důležité je odstraňování plevele, který by rostlinku zbytečně dusil. Často se volí jako doplněk do vřesovišť či v okrasných záhonech pod vyšší rostliny. Stejnou parádu však udělají u bylinek nebo v květináči (s dostatečnou zálivkou).
Slunce není třeba
Nejhůře snáší přímé sluníčko a sucho. Ideálním stanovištěm je pro ně polostín. Ocení i přihrnutí mulčovací kůrou, která udrží potřebnou vláhu.
Před zasazením připravte dostatečně velkou jamku, která by měla být na každé straně o pět centimetrů větší, než je kořenový bal z kontejneru. Vysypte ji rašelinou nebo alespoň půdou smíchanou s rašelinou.
Pokud je půda na zahradě příliš zásaditá, jámu udělejte větší, do spodní části nasypte kamínky (drenáž), vyložte geotextilií a vsypte čistou rašelinu.
Péče a sbírání
Používejte hnojiva na azalky nebo taková, která neobsahují vápenatou složku. V případě, že sázíte jen výhonky, úroda se objeví až za dva roky. Lahodné plody lze sbírat ve dvou etapách, od poloviny května a od konce září. Na zimu je přikrývejte chvojím nebo k rostlině přihrňte více mulčovací kůry.
Využití a zdravotní aspekty
V kuchyni mají hned několik využití. Připravíte si z nich víno, marmeládu, omáčku nebo skvělý čaj.
Proč bychom brusinky měli zařadit na jídelníček:
- Dezinfikují močové cesty.
- Snižují množství cholesterolu v krvi a krevní tlak.
- Působí protizánětlivě.
- Jsou spolehlivým antioxidantem.
- Podporují pružnost cév.
- Pomáhají předcházet kornatění tepen.
- Prevence proti infarktu a mozkové mrtvici.
Tři skvělé brusinkové recepty
Brusinková marmeláda
Budete potřebovat:
- 1 kg jablek
- 1 kg brusinek
- 800 g cukru krystal
- 1 citron
- mletou skořici
POSTUP:
Brusinky důkladně očistěte a omyjte. Jablka oloupejte a nakrájejte na kousky. Společně je s brusinkami poduste v hrnci doměkka. Rozvařené ovoce prolisujte a smíchejte s cukrem, skořicí a šťávou z citronu. Zahřívejte ještě 10 minut. Marmeládu vložte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Skladujte v chladu.
Brusinkové máslo
Budete potřebovat:
- 2 lžičky medu
- 150 g másla
- 100 g marmelády z brusinek
- 1 hrst vlašských ořechů
POSTUP:
Změklé máslo vymíchejte dohladka, přidejte zavařené brusinky a med. Vše důkladně promíchejte. Jádra ořechů posekejete a vmíchejte do másla. Takto připravené máslo se hodí na chléb či toast.
Brusinkové víno
Budete potřebovat:
- 750 g brusinek
- 250 g cukru
- 2 g kyseliny citrónové
- živnou sůl pro kvasinky
- vinné kvasinky (vínka)
- 500 ml vody
Náš tip: Domácí malinovka a další recepty na osvěžující limonády
POSTUP:
Ve vlažné vodě si rozpusťte lžíci cukru a nechte oživit vinné kvasinky. Druhý den si rozmačkejte brusinky a spařte odměřenou vodou, přidejte kyselinu citronovou, cukr a živnou sůl. Vařte, až bobulky změknou. Nechte vychladnout a nalijte do kvasné nádoby, přidejte kvasinky a nechte dva dny kvasit. Takto připravený materiál přelijte přes síto a vylisujte. Víno vraťte do nádoby s kvasnou zátkou a nechte kvasit asi 14-21 dní. Následně stáčejte a uchovávejte v chladu.
Máte i vy nějaké skvělé recepty s brusinkami? Podělte se o ně s námi v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Novinka: Bílé jahody, které chutnají a voní jako ananas
Jak využít pecky z třešní? Vyrobte si nahřívací polštářek
Co mužům nejvíce ničí zdraví? Nepodceňujte varování