reklama

Záchrana pro peněženku: Přestaňte plýtvat v kuchyni a uvařte si ze zbytků

Gratin ze zbylých knedlíků

Zbyly vám od oběda knedlíky? Zkuste je zapéct se zeleninou a sýrem.

Co budete potřebovat:

  • 500 g houskového knedlíku
  • 4 vejce
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička soli
  • mletý pepř dle chuti
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 hrst čerstvých bylinek nebo 1 lžíce sušených
    (šalvěj, oregano,
     rozmarýn)
  • 1-2 mrkve (200 g)
  • 100 g tvrdého sýra
  • 50 g vegan parmezánu
  •  

Postup

  1. Knedlíky nakrájejte na tenké plátky.
  2. V míse prošlehejte vidličkou vejce s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  3. Bylinky nasekejte nadrobno, mrkev oloupejte a nastrouhejte. Vsypte k vejcím.
  4. K vejcím nastrouhejte sýr a důkladně promíchejte.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu vymažte olejem a skládejte do ní plátky knedlíku šikmo tak, aby se částečně překrývaly. Každou řadu přelijte trochou připravené směsi. Pokračujte, až naplníte celou formu.
  6. Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Posypte parmezánem a pečte 20-25 minut dozlatova.

Tip: Gratin můžete připravit i z bramborového knedlíku, postačí mu poloviční množství mléka a vajec.

Autor receptu: Barbora Kebová, Foto: Štěpán Lohr

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama