reklama

14 věcí, kterými si můžete v září udělat radost

Upečte si dort podle cukrářské hvězdy Buddyho Valastry

Italský cukrář a hvězda mnohých TV pořadů Buddy Valestra se podělil o svůj recept na vanilkový dort. Zkuste si ho upéct i vy.

Co budete potřebovat:

  • 2½ šálku hladké mouky, trocha na vysypání dortové formy
  • 2 šálky cukru, trocha na pocukrování pečícího papíru
  • 2 šálky cukrářského krému Crema Pasticcera (není nutné)
  • 3/4 šálek rostlinného oleje
  • 2 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mořské soli
  • 4 velká vejce
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • Nesolené máslo (cca 2 lžičky), sprej na pečení, nebo rostlinný olej

Na ozdobu:

  • 1kg jahod
  • 20 dcl chlazené smetany na šlehání
  • 2 šálky cukru

Postup

  1. Předehřejte troubu 180°C a pečící mřížku umístěte na střed trouby.
  2. Do misky dejte mouku, cukr, olej, prášek do pečiva, vanilku, sůl a krém crema pasticcera (pokud se rozhodnete jej použít). Použijte šlehací nástavec pro stolní mixér. (Pokud nemáte stolní mixér, použijte ruční, ale dejte pozor ať těsto nepřešleháte). Nastavte nízkou rychlost a šlehejte, dokud se přísady nespojí. Zvyšte rychlost na střední, pokračujte asi minutu a vyšlehejte jemné těsto.
  3. Za stálého šlehání postupně přidávejte vejce a každé z nich pečlivě zamíchejte. Zastavujte mixér a z okrajů misky sundávejte přichycené těsto. Mixér nastavte na nižší rychlost.
  4. Poté co jste přidali všechna vejce, šlehejte ještě jednu minutu, aby se vejce zcela promíchala. To zajistí, že se promísí všechen cukr a mouka a koláč bude díky tomu chutnat skvěle.
  5. Šlehejte na nízkou rychlost a přidávejte mléko po půl šálcích a vraťtezpět přichycené těsto, než přidáte další mléko. Promíchávejte další 1 minutu, dokud těsto nebude dokonale promíchané. Před tím než začnete péct, přesvědčte se, zda je teplota těsta mezi 20-25°C, jinak se koláč srazí. (Teplotu zjistěte kuchyňským teploměrem, pokud je těsto příliš teplé, dejte ho vychladit do lednice, pokud je příliš studené nechte ho ohřát na pokojovou teplotu.)
  6.  Vymažte dvě formy na dort, vysoké 25×5 cm a vysypte je moukou.
  7. Rozdělte těsto do obou forem. Z misky pečlivě vyškrabejte veškeré těsto pomocí gumové stěrky. 
  8. Pečte 25-30 minut, dokud se koláče nezačnou oddělovat od okrajů formy a nejsou na dotek pružné.
  9. Vyndejte koláče z trouby a nechte je 30 min až 1h vychladnout. Koláče by měl mít pokojovou teplotu, než odstraníte dortovou formu. 
  10. Na plech dejte pečící papír, posypte ho cukrem a vyklopte na něj oba koláče. Cukr zabrání jejich přichycení.

Dejte koláč do ledničky nebo ho zamrazte, dokud ho nebudete chtít zdobit.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama