Upečte si dort podle cukrářské hvězdy Buddyho Valastry
Italský cukrář a hvězda mnohých TV pořadů Buddy Valestra se podělil o svůj recept na vanilkový dort. Zkuste si ho upéct i vy.
Co budete potřebovat:
- 2½ šálku hladké mouky, trocha na vysypání dortové formy
- 2 šálky cukru, trocha na pocukrování pečícího papíru
- 2 šálky cukrářského krému Crema Pasticcera (není nutné)
- 3/4 šálek rostlinného oleje
- 2 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mořské soli
- 4 velká vejce
- 1 šálek plnotučného mléka
- Nesolené máslo (cca 2 lžičky), sprej na pečení, nebo rostlinný olej
Na ozdobu:
- 1kg jahod
- 20 dcl chlazené smetany na šlehání
- 2 šálky cukru
Postup
- Předehřejte troubu 180°C a pečící mřížku umístěte na střed trouby.
- Do misky dejte mouku, cukr, olej, prášek do pečiva, vanilku, sůl a krém crema pasticcera (pokud se rozhodnete jej použít). Použijte šlehací nástavec pro stolní mixér. (Pokud nemáte stolní mixér, použijte ruční, ale dejte pozor ať těsto nepřešleháte). Nastavte nízkou rychlost a šlehejte, dokud se přísady nespojí. Zvyšte rychlost na střední, pokračujte asi minutu a vyšlehejte jemné těsto.
- Za stálého šlehání postupně přidávejte vejce a každé z nich pečlivě zamíchejte. Zastavujte mixér a z okrajů misky sundávejte přichycené těsto. Mixér nastavte na nižší rychlost.
- Poté co jste přidali všechna vejce, šlehejte ještě jednu minutu, aby se vejce zcela promíchala. To zajistí, že se promísí všechen cukr a mouka a koláč bude díky tomu chutnat skvěle.
- Šlehejte na nízkou rychlost a přidávejte mléko po půl šálcích a vraťtezpět přichycené těsto, než přidáte další mléko. Promíchávejte další 1 minutu, dokud těsto nebude dokonale promíchané. Před tím než začnete péct, přesvědčte se, zda je teplota těsta mezi 20-25°C, jinak se koláč srazí. (Teplotu zjistěte kuchyňským teploměrem, pokud je těsto příliš teplé, dejte ho vychladit do lednice, pokud je příliš studené nechte ho ohřát na pokojovou teplotu.)
- Vymažte dvě formy na dort, vysoké 25×5 cm a vysypte je moukou.
- Rozdělte těsto do obou forem. Z misky pečlivě vyškrabejte veškeré těsto pomocí gumové stěrky.
- Pečte 25-30 minut, dokud se koláče nezačnou oddělovat od okrajů formy a nejsou na dotek pružné.
- Vyndejte koláče z trouby a nechte je 30 min až 1h vychladnout. Koláče by měl mít pokojovou teplotu, než odstraníte dortovou formu.
- Na plech dejte pečící papír, posypte ho cukrem a vyklopte na něj oba koláče. Cukr zabrání jejich přichycení.
Dejte koláč do ledničky nebo ho zamrazte, dokud ho nebudete chtít zdobit.