Cheesecake s borůvkami a špaldovým korpusem
Ingredience na krémovou část:
625 g krémového sýra
120 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
125 ml 30% smetany
100 g borůvek
3 vejce
Ingredience na korpus:
80 g másla
50 g krupicového cukru
90 g špaldové celozrnné mouky Babiččina volba
50 g mletých mandlí
Lžička skořice
Kůra z 1 citronu
Postup
Připravte si korpus tak, že smícháte všechny suché ingredience a zalijete
je rozpuštěným máslem.
Rukama vypracujte hutnější drobenku a tu vysypte do pečicím papírem vyložené dortové formy (o průměru cca 20 cm).
Drobenku rozprostřete po celém dnu formy a pořádně ji umačkejte.
Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte dozlatova, asi 15 min.
Krémový sýr, cukr, vanilkový cukr a vejce promíchejte. Nešlehejte, aby se do směsi nedostal vzduch.
Až se vše spojí, vmíchejte smetanu a rozdělte vzniklou krémovou náplň na dvě části.
Do jedné z částí vmíchejte borůvky, které můžete předem trošku rozmačkat.
Do formy na korpus nalijte 1/3 bílé části krému, do druhé vrstvy 1/3 borůvkové části a tento postup opakujte, až bude ve formě všechna náplň.
Pomocí špejle vytvořte v krému různé vzory a potom vložte formu do trouby předehřáté na 175 °C.
Po 15 min snižte teplotu na 115 °C a pečte ještě asi 50 min. Cheesecake je hotový, když okraje jsou pevné a střed se mírně třepe.
Po upečení vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte v ní cheesecake odstát do pokojové teploty. Poté ho před podáváním vychlaďte.