Špenátové koule s bulgurem a tomato paprikovou omáčkou
Co budete potřebovat
Masové koule:
-
hovězí a vepřové mleté maso 1kg
-
vejce 2 kusy, strouhanka 100g
-
mléko 0,15l, olej 50g
-
sůl a pepř podle chuti
-
česnek 30g, cibule 150g
-
mražené špenátové listy Dione 250g
Bulgur s pečenou zeleninou
-
bulgur 0,5
-
olej olivový 0,1l
-
cibule 100g, jarní cibulka 1kus
-
papriky barevné čerstvé 200g, cuketa 150g
-
bazalka čerstvá 25g, sůl a pepř podle chuti
Tomato papriková omáčka s červenou čočkou
-
cibule 150g, rajčata 350g
-
papriky čerstvé barevné 450g
-
řapikatý celer 150g, česnek 5g
-
protlak rajčatový Otma 150g
-
cukr 40g, sůl 20g, olej 0,1l
-
zeleninový vývar 1l, červená čočka 100g
Postup
1) Do mletého masa přidáme vejce a namočenou strouhanku v mléce,osolíme opepříme a dochutíme česnekem a přidáme mražený špenát, který jsme si orestovali na cibulce a nechali ho zchladnout. Vše promícháme a vytvoříme kuličky, které upečeme při 130stupních v troubě cca 20minut.
2) Bulgur uvaříme v osolené vodě do měkka a poté smícháme s orestovanou zeleninou na olivovém oleji a dochutíme sekanou bazalkou.
3) Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli,papriky, rajčata a řapikatý celer, krátce restujeme a přidáme protlak Otma a zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme a přidáme cukr, vše vaříme cca 20minut a poté rozmixujeme. Následně přidáme vařenou červenou čočku a pak ještě rozmixujeme a ještě krátce povaříme a můžeme dochutit bazalkou,nebo různými bylinkami a podáváme s masovými kuličkami a zeleninovým bulgurem.