Králičí roláda s hráškovým pyré
INGREDIENCE NA ROLÁDU
1 vykostěný králík (cca 1 200 g)
80 g špeku
5 stroužků česneku
Hladkolistá petržel
2 žampiony
4 lžíce smetany
1 vejce
Sůl, pepř
+ provázek na svázání rolády
INGREDIENCE NA OMÁČKU
1 cibule
5 žampionů
4 lžíce demi-glace
INGREDIENCE NA PYRÉ
500 g brambor
250 g hrášku
asi 100 ml smetany
20 g másla
Sůl, pepř dle chuti
Postup
Rozprostřete vykostěného králíka, maso naklepejte a vhodně z něj odřízněte asi 200 g masa.
1) Odříznuté maso rozmixujte na fáš spolu se 40 g špeku, česnekem, žampiony a smetanou.
2) Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte vejce a velkou hrst nahrubo nasekané petržele.
3) Fáš rovnoměrně rozprostřete na maso a to zaviňte do rolády.
4) Roládu svažte provázkem, aby držela tvar. Vložte ji do pekáče a podlijte vodou asi do výšky 1 cm.
5) Do pekáče přidejte pokrájené žampiony a cibuli - později budou součástí omáčky.
6) Zbývající špek nakrájejte na tenké plátky a ty poklaďte na vrch rolády. Roládu pečte na 170 °C asi 50 minut. V případě potřeby během pečení podlévejte.
7) Po upečení vyjměte maso z pekáče a výpek spolu se žampiony a cibulí rozmixujte.
8) Rozmixovanou omáčku propasírujte přes sítko a nalijte do pánve. Přidejte demi-glace a prudce nechte omáčku svařit tak, aby mírně zhoustla.
9) Připravte pyré. Oloupejte a nakrájejte brambory a uvařte je doměkka. Na posledních pár minut do hrnce přidejte i hrášek.
10) Brambory s hráškem sceďte, přidejte máslo a smetanu a vše dohladka rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem.
Tip na podávání: Pyré můžete ozdobit čerstvými ředkvičkami a jedlými květy.
Tip, kde sehnat vykostěného králíka: Masna Kozí 9 je jedním z mála míst, kde se dá králík sehnat.