Velikonoční jidáše s višnovou polevou
Co budete potřebovat:
-
100 g třtinového cukru BIOHARMONIE
-
100 ml mléka
-
250 g másla
-
vanilkový cukr
-
špetka soli
-
kůra z 1 citrónu
-
2 vejce
-
350 g bílé pšeničné mouky hladké BIOHARMONIE
-
150 g pšeničné mouky celozrnnéjemně mleté BIOHARMONIE
Višňová omáčka:
Postup
Jidáše:
1) Droždí rozdrobíme, přidáme lžičku cukru a cca 100 ml vlažného mléka. Promícháme a necháme v teple vzejít (asi15 minut). Máslo utřeme s 50 g třtinového cukru, přidámevanilkový cukr, špetku mořské soli, nastrouhanou kůru z jednoho citrónu a vejce. Přidáme prosátou mouku a prohněteme.
2) Přidáme vzešlý kvásek a hněteme na hladké těsto.Z těsta vykrajujeme váleček, který rozdělíme na 16 kusů.
3) Každý kus těsta rozválíme na váleček dlouhý cca 30 - 35cma obalíme ho ve třtinovém cukru. Z jednotlivých obalenýchválečků vytvoříme podkovy, které zatočíme kolem sebetak, aby vznikly pletýnky. Umístíme je na vymaštěný plecha necháme v teple dokynout.Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 15 - 20min.
Višňová omáčka:
Mražené, vypeckované višně vložíme do hrnce a přidámevodu. Přivedeme k varu, krátce povaříme (do změknutí),rozmixujeme ponorným mixér a dle chuti dosladíme medem.
Zdroj: www.probio.cz