Vařená vejce
Před vařením vajíčka vyndáme na chvíli z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Připravujeme je maximálně 8 minut a nepoužíváme čerstvou surovinu, skořápka by šla špatně oloupat.
Aby při vaření vajíčko neprasklo, přidejte do vody trochu soli. Stejně tak skořápku ochrání ocet, který nakonec usnadní i samotné loupání.
Máte-li rádi měkký žloutek, měli byste znát tyto varianty a dobu přípravy:
1/ Vejce na tvrdo vaříme 7 minut. (bílek a žloutek jsou tuhé)
2/ Vejce na hniličku se vaří 4,5 minuty. Podáváme v držáku tzv. "ve slepičce" a naklepáváme jen vršek skořápky.(bílek tuhý, žloutek táhlý)
3/ Vejce ztracená se vaří 3 minuty bez skořápky. (bílek tuhý, žloutek tekutý)
4/ Vejce na měkko se vaří 3 minuty ve skořápce a následně se zchladí. Podáváme ve skle s trochou másla a pažitkou. (bílek tuhý, žloutek tekutý)