reklama

Zkuste "jiné" mléko. Uděláte si ho sami doma i bez krávy

Staré heslo "Mléko ničím nenahradíš" už přestalo platit. Čím dál oblíbenější jsou rostlinná mléka, která prospívají a chutnají i těm, kteří to klasické nemusí - a nebo nesmí. Pokud vás zatím odrazovala vysoká cena, čtěte dál!

Foto: Thinkstock

Je na vás klasické mléko příliš těžké, nebo máte zdravotní problém, který vám konzumaci kravského mléka nedovoluje? Pak je pro vás tím pravým mléko rostlinné. Existuje v mnoha druzích a ke spoustě jeho výhod patří, že si ho můžete připravit i doma. 

Rostlinná mléka neobsahují mléčné bílkoviny ani laktózu, mohou si je tak bez obav vychutnávat i ti, kdo trpí alergií na mléčné bílkoviny, nebo lidé s intolerancí mléčného cukru - laktózy.

Kdo se bojí cholesterolu? 

Mají nižší množství nasycených tuků a neobsahují cholesterol, takže po nich rád sáhne každý, kdo řeší problém s příliš vysokou hladinou krevních tuků. Řada rostlinných mlék také pomáhá se zažíváním a funguje jako zdroj vlákniny, vitaminů a minerálních látek.

Máte-li dietní jídelníček, můžete do něj rostlinné nápoje zařadit, ale dávejte si pozor na kupované s příchutěmi. Většina z nich totiž obsahuje přidaný cukr, který kromě jiných problémů  zvyšuje glykemický index. 

Tolik různých chutí! 

Mezi nejpopulárnější patří mandlové mléko s jemnou oříškovou chutí. Obsahuje velké množství minerálů: horčík, mangan, selen, ale také vzácný vitamín E. Minerály spolu s vitaminem E a B najdete i v ovesném mléku, které lze připravit nejen přímo z ovsa, ale rovněž z ovesných vloček.

Sportovci ocení rýžové mléko bez obsahu tuku a s obsahem sacharidů. Makové mléko je zdrojem vápníku, který je skvělou prevencí osteoporózy.Vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin tělu dodáte konzumací mléka z konopných semínek.

Slunečnicový nápoj pak pomůže při nervovém vypětí a v těhotenství. Mléko ze sezamu obsahuje beta-karoten, vápník, hořčík a fosfor. Vysoký obsah sodíku má mléko kokosové. Pohankový nápoj pomáhá ke zlepšení pružnosti cév a regeneruje jaterní buňky. Dražší, ale výživné je mléko z kešu ořechů s vysokým obsahem vitamínů skupiny B a hořčíku. V nápoji z kakaových bobů hledejte hořčík a theobromin, díky kterému vás tento nápoj povzbudí a zlepší náladu.

Na co všechno se hodí?

Rostlinnými mléky s také můžete zdravě zpestřit jídelníček, i když žádný zdravotní problém nemáte. Využijete je také při vaření: do ovocných koktejlů i polévek můžete přidat sójové, mandlové se hodí třeba pro přípravu palačinek.

Běžně je dostanete v prodejnách zdravé výživy, dále v některých supermarketech a obchodních řetězcích. Nemusíte je ale kupovat, v obchodě bývají často nesmyslně drahá. Skvělé je, že si je můžete pohodlně vyrábět doma.

Mixněte to s vodou!

Stačí jen správné suroviny a vybavení. Vybrané plody, takže například mandle, dáte přes noc namočit do vodní lázně. U máku či ovesných vloček stačí pár hodin. Poté vodu slijeme, ingredience přemístíte do výkonného stolního mixéru, doplníte čerstvou vodou a rozmixujete. Je na vás, jestli přidáte cukr, stévii, vanilku nebo jiné koření. Nakonec přecedíte přes sítko nebo plátno a je hotovo.

Pokud vám nejde na rozum, proč se mají namáčet, tak je to z důvodu lepší stravitelnosti a současně aktivace všech enzymů, které jsou v nich uloženy.

Vyzkoušejte - je to hned! 

Oříškové mléko:

Půjde připravit z jakýchkoliv ořechů - kešu, mandlí, vlašských, lískových, makadamových, piniových - nebo i semínek, třeba ze slunečnic, dýně, konopí a dalších

Ingredience: hrnek ořechů, ideálně namočených na dvanáct hodin ve vodě, lžička medu nebo sirupu z agáve, datlí, švestek, kokosu na doslazení (není nutné), vanilkový lusk, skořice, půl lžičky vanilkového extraktu, nebo jakékoliv oblíbené koření (na dochucení, není nutné přidávat), dva až tři hrnky vody - pokud máte radši hustší mléko, použijeme méně vody, a naopak

Postup: Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Poté přelijeme přes sítko, či nalijeme do vaku na oříškové mléko (má ho například Perfect Smoothie Vitality) a vymačkáme. Takto připravené nápoj můžete dosladit a dochutit oblíbeným kořením nebo raw kakaovým práškem. Mléko vydrží v utěsněné nádobě v lednici maximálně dva až čtyři dny. Dužinu z ořechů můžete po přecedění použít do kaší nebo koktejlů.

Makové mléko: 
Ingredience: 200 g máku, 2 l vody

Postup: Mák namočíme na dvě až tři hodiny do vlažné vody, pak rozmixujte na nejvyšší otáčky. Vzniklé namixované makové mléko přeceďte přes jemné sítko, nebo plátěný sáček. Pokud preferujete jemnější konzistenci, přeceďte několikrát.

reklama
reklama
reklama