Z čeho konzumujeme tuk aneb Jak se vyznat v potravinách
Obsah tuku v potravinách ovlivňuje významně nejenom naši váhu, a tím pádem i linii, ale rovněž má nezanedbatelný dopad na naše zdraví
Současně s tuky je třeba sledovat i obsah cholesterolu v poživatinách. Tento "nepřítel" se ukládá v cévách, tvoří v nich nežádoucí překážky volnému průchodu krve a může způsobit nejednu velice závažnou zdravotní příhodu.
Na samém vrcholu pomyslného žebříčku potravin s nejvyšším obsahem tuku stojí oleje, které mají v průměru 99,7 mg ve stu gramech. Podobně na tom je pokrmový tuk využívaný na smažení s 83,3 mg ve stu gramech. Uzený bok, který bychom asi intuitivně označili za potravinu s největším obsahem tuku, ho má 60 mg na sto gramů, což je jistě také mnoho, ale rozhodně méně, nežli ve výše uvedených olejích a pokrmových tucích. Zato sádlo se přibližuje horní hranici s 93 mg/100 gramů!
Cholesterolové bomby
Tresčí filé stojí na opačném konci našeho žebříčku. Obsahuje 1 mg na sto gramů, ale na druhé straně je v tomto množství 60 mg cholesterolu, zatímco olej jej nemá. Vejce jsou v podstatě "cholesterolová bomba", nemají sice skoro žádný tuk (1 mg na sto gramů), ale cholesterol zaznamenává závratnou výši 470 mg ve sledovaném množství. K této hodnotě se přibližují hovězí plíce s 350 mg cholesterolu (oproti pouhým 3,1 mg tuku na stu gramech). Tlačenka přináší do našeho organismu 100 mg cholesterolu a 27,1 mg tuku na 100 gramů.
Zlaté mléčné produkty
Z potravin živočišného původu si v obou směrech vedou nejlépe jogurty a šlehané podmáslí. Nízkotučný jogurt a podmáslí obsahují 1 mg tuku a 3 mg cholesterolu, opět pochopitelně ve stu gramech potravin. Ani Olomoucké tvarůžky s 0,8 mg tuku a 2 mg cholesterolu na tom nejsou ohledně sledovaného pohledu špatně.
Ve výběru potravin tedy musíme postupovat uváženě, zakomponovat do takové úvahy jak náš současný zdravotní stav, tak pohled do budoucnosti. Vedle nezbytného množství potravin živočišného původu je naprosto nutné svůj jídelníček obohacovat co nejvíce potravinami rostlinnými, zvláště těmi v čerstvém nevařeném stavu a zaměřit se na jeho pestrost a vyváženost.