reklama

Velký test mletého masa: Barvivo z hmyzu a další ňamky

Překvapení! Masný polotovar není maso. Zato do něj výrobci nacpali všechno možné.

Foto: Žena

Sekaná, karbenátky, zapečené - česká klasika z mletého masa patří k rychlým a oblíbeným jídlům. Možná si ale "pochutnáváte" na hydrolyzované bílkovině z řepky a na barivu z hmyzu. Pochoutka, že?

To se vám snadno stane, pokud si na sobotní "sekačku" koupíte hotový balíček růžové hmoty. Na skutečné mleté maso v českých obchodech téměř nenarazíte. Podle zkoumání spotřebitelského časopisu dTest si s největší pravděpodobností domů ponesete tzv. masný polotovar.

Když maso není maso

Mleté maso vyhláška definuje jako čerstvé maso, které je pouze mechanicky zpracováno a obsahuje maximálně jedno procento soli. "Takové jsme ovšem v chladicích boxech objevili jen jedno jediné. Pokud totiž výrobce do masa přidá soli více nebo další přísady, například rostlinnou bílkovinu, barviva, aromata a podobně, výrobek už se nesmí nazývat mletým masem, ale masným polotovarem," vysvětluje Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.

Vítězem tak se stalo jediné skutečné mleté maso v testu, tedy výrobek, který obsahoval jen maso, a to 50 % hovězího a 50 % vepřového, a sůl. Jde o Mleté maso Mix 100 % prodávané pod značkou Čerstvá porce v Lidlu.

Doporučujeme: Polovina kuřecího masa je nakažená. Jak se chránit?

Obaly ostatních výrobků udávaly obsah masa 53% až 98 %, výsledky laboratorních měření je však často usvědovaly ze lži. U výrobku Tesco Value Mletý masný polotovar míchaný laboratoř zjistila dokonce o čtvrtinu masa méně, než uváděl výrobce - místo 96 % pouze 71,5 %.

Může tam být cokoliv...

Celá třetina nedostala nejhorší známku v senzorické části testu (konzistence, struktura, chuť) jen proto, že oficiální definice pro masný polotovar je tak obecná, že se pod ní schová téměř cokoli.

Většina výrobků nešetřila různými přidanými látkami. Kromě antioxidantů, konzervantů a stabilizátorů byla ve složení třeba košenila, barvivo získávané z hmyzu červce nopálového, které jindy běžně najdeme třeba v ovocných složkách u jogurtů. Mezi "éčky" ho najdeme pod názvem E 120. Je relativně neškodné a relativně drahé. Kvůli krásně červené barvě se u masa zjevně taky hodí...

Teď aspoň nějakou dobrou zprávu: zkoumané výrobky byly přinejmenším zdravotně nezávadné. Laboratoř nenašla žádné mikrobiologické prohřešky. To znamená, že jsou zdravotně nezávadné a nehrozí z nich nákaza salmonelou, E. coli i bakteriemi rezistentními na antibiotika. Je ale zima, a v létě při teplém počasí to může být trochu jinak...

Utajený glutamát

Náhražky v podobě sóji či drůbežího separátu se nenašly, do některých testovaných polotovarů však výrobci přidali vepřovou a hydrolyzovanou řepkovou bílkovinu. Proč? Nabízí se dvě možná vysvětlení.

"Přidaná bílkovina zkresluje laboratorní výpočty obsahu masa. Při případné kontrole se tak může zdát, že je ve výrobku více masa než ve skutečnosti. Navíc hydrolyzovaná bílkovina a také kvasnicový extrakt nebo výtažek z droždí představují způsob, jak dostat do jídla glutamát, aniž bychom to my spotřebitelé věděli. Glutamát totiž z hydrolyzované bílkoviny vznikne až při tepelném zpracování výrobku," říká Daniel Pavlis.

Soli kyseliny glutamové slouží ke zvýraznění chuti a citlivým lidem mohou způsobit zdravotní obtíže. Způsobuje neurologické a psychické potíže. Jako nervový přenašeč glutamát ve většině zemí není  ovolen v potravinách pro děti do tří let.

Příliš drahá láce

Přidanou bílkovinu laboratoř objevila ve výrobcích, které byly zároveň nejhůře hodnoceny v senzorických zkouškách. Jedná se o Výrobek z mletého masa mix (Albert/ Výrobky mleté) a Mletý masný polotovar míchaný (Tesco/ Country menu).

Pokud jde o obsah masa, test odhalil mezi jednotlivými výrobky velké rozdíly. Nejlépe bychom zřejmě udělali, kdybych si vybraný kousek masa namleli doma sami - zvládne to většina dnešních robotů - nebo požádali řezníka. Potvrzuje to i šéf dTestu. "Doporučujeme dobře číst etikety. Jen tak zjistíte, kolik platíte opravdu za maso a zda neutrácíte i za vodu a náhražky. Spočítáte-li, kolik by stál kilogram masa obsaženého v daném polotovaru, pak se nejlevnější výrobky rázem mohou stát nejdražšími," upozorňuje Daniel Pavlis.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Potraviny: Konec tajností. Budou ještě dražší?

Zelené čaje prodávané v ČR: Jedy v pytlíku?

Kazy v zubech si můžete opravit sami. Mlsání bez následků!

reklama
reklama
reklama