Jak žít bez pšenice? Desetidenní detox není nic jednoduchého
Můžeme začít hned ráno po probuzení pečivým prozkoumáním složení zubní pasty. Ano, i v ní mohou být stopy lepku, jemuž se chceme vyhnout, pokud jsme si vybrali život bez pšenice.
Když před pár lety vyšla kniha amerického lékaře Williama Davise Život bez pšenice, spustila obrovskou vlnu dodržování bezlepkové stravy. Stylu mnoha celebrit - od sportovců přes herce a herečky - se 'chytly' i české supermarkety, v nichž na mnoha výrobcích najdeme etiketu Bez lepku.
Zdálo by se, že bezlepkový život teď už jednodušší být ani nemůže. Jenže se ukazuje, že pšenice a tudíž i stopy glutenu, jak se lepku vlastně správně říká, je ukrytá v mnoha dalších výrobcích, do nichž byste to vůbec neřekli.
Máte pšeničné břicho?
Lepek je určitě látka, která škodí lidem s celiakií. Nevhodná je i pro ty, kteří na něj mají alergii, což jsou dvě různé věci, ale málokdo to ví. Podle doktora Davise však ničí bez výjimky všechny a může za spoustu civilizačních chorob a obtíží.
V neposlední řadě údajně způsobuje obezitu, a to i u těch, kdo jinak jedí a žijí zdravě. Vžil se pro to dokonce výraz 'pšeničné břicho', kdy se kolem pasu nekontrolovatelně usazuje stále tlustší tuková pneumatika a to i když se hlídáte, jíte zeleninu a cereálie.
Za vším hledej lepek
Důvodem jsou genetické mutace, které zemědělcům při pěstování obilnin vnutila moderní výroba potravin. Obsah lepku je stále vyšší, až prý doslova otráví naše těla. Výsledkem je nejen rostoucí váha, ale i potíže se zažíváním a trávením, špatná pleť, nízká výkonnost, poruchy soustředění, srdeční onemocnění a celosvětová epidemie cukrovky.
Vzdát se pečiva a moučných výrobků, je už tak dost těžké, ale bohužel ani to nepomůže. Lepek obsahují potraviny i další produkty se škrobem nebo zahušťovadla, včetně zmíněných zubních past. Takže například uzeniny a vůbec zpracované maso, čokoláda, nugát, marmeláda, džem, želatinové bonbony, zmrzlina, mléčné pochoutky, hořčice, kečup, tatarská omáčka, sojové omáčky, dresingy, bujón, masox, dokonce i droždí a stovky dalších potravin, jejichž vyjmenování by článek proměnilo v telefonní seznam.
Klíčových deset dní
Žít bez lepku je tak i přes rostoucí nabídku na pultech prodejen stále těžší, tvrdí doktor William Davis, který přichází s další knihou. Život bez pšenice: 10-ti denní detox.
Právě v ní najdete návod, jak se vyhýbat všudypřítomným nástrahám, které mohou sabotovat úspěch, ať už je vaším cíle celkové ozdravění organismu nebo 'jenom' zhubnutí.
Nesmíte se však dát odradit. Působení lepku na mozek se dá přirovnat k opiátům: ovlivňuje chování, náladu a může dokonce ovládat myšlenky.
Pozor na abstinenční příznaky
"Osobně jsem vyslechl stovky lidí, kteří si stěžují na extrémní únavu, podrážděnost, neschopnost fungovat v práci a ve škole, dokonce i na deprese v prvních týdnech po vysazení pšenice,“ píše doktor Davis. Zároveň radí, jak poznat a zmírnit symptomy pšeničného "absťáku.
Součástí knihy z nakladatelství Jota jsou také autentické výpovědi lidí, kteří program dokončili a zdárně dodržují bezlepkový životní styl. Pokud na něj chcete najet také, vyzkoušejte jednoduchý program bezobilné očistné kúry včetně sestavených plánů jídel i s recepty.