Sladké kazí zuby + 5 nejhorších věcí pro váš chrup
Nejhorší jídla pro zuby jíme o Vánocích
Cukroví, čokoláda ze stromečku, vánoční a novoroční dorty... Zkazíme si sladkými jídly zuby? Bohužel je to další z věcí, v nichž měla maminka 100% pravdu.
Jídlo, které nám projde, ústy, je pro zdraví našich zubů stejně důležité, jako dobrý kartáček a dobrý zubař. Každý pokrm nastartuje v ústech chemickou reakci.
Běží vám čas
Na vzniku kazu se nejvíce podpisují sacharidy - cukry. Každý máme v ústech bakterie, které přeměňují cukry ze stravy na kyseliny, např. kyselinu mléčnou. Ty potom mohou způsobit demineralizaci skloviny. Pravda, tento proces chvíli trvá, zhruba 24 hodin. Pokud to stihnete a do této doby zuby správně a důkladně vyčistíte, měli byste být za vodou.
Doporučujeme: Téma: Ústní hygiena
Pokud však necháte cukry řádit déle a často to zopakujete, vznikne zubní kaz. Škodlivost sacharidů pro zuby proto nezávisí jen na jejich přijatém množství, ale i na frekvenci, formě a času jejích konzumace. Nezpomeňte, že jsou obsaženy i v jídlech, která nejsou sladká!
Zákeřné figurky
Nejzákeřnější jsou však cukry v podobě lepivých sladkostí - různých bonbónů a v tomto čase nebezpečného sladkého cukroví s krémy, polevami a cukrem. Velký, ale opravdu velký pozor si dejte (a v případě dětí dvojnásob) na figurky ze stromečku. Obvykle mají v sobě vedle cukru víc tuku a barviva, než čokolády, a "index lepivosti" tak roste do závratných výšek. Relativně nejméně škodlivá je čokoláda, samozřejmě opět ta s vyšším podílem kakaa.
Opatrně s ovocem, i tekutým
Pozor si ale dávejte na nevinně, dokonce zdravě se tvářící věci: ovoce, sušené ovoce, ale i ovocné džusy.
Právě džusy navíc obsahují kromě cukrů, byť přírodních, také ovocné kyseliny. Jejich působení oslabuje a narušuje sklovinu, protože přechodně ztenčuje její horní vrstvu. Manipulace kartáčkem na zuby v ústní dutině by jí dále ublížila. Právě proto se nemají čistit zuby nejméně 45 minut po vypití džusu nebo po konzumaci ovoce - špatnou pověst mají v této souvislosti především citrusy.
Bohužel stejně neblahou úlohu v tomto ohledu hrají i nyní tak oblíbené freshe - čerstvě vymačkané šťávy z většího množství ovoce.
Další záškodníci v naší puse
Víno - červené i bílé. Kromě toho, že barví - ano, oba druhy! - tak obsahuje i kyseliny, které opět působí na povrch zubů. Taniny (třísloviny) z červených odrůd stahují a vysušují ústa, takže agresivní složky bez smývání slinami působí víc. Tanin obsahuje i černý čaj, který dokáže zbarvit chrup stejně jako káva.
Z nápojů našim zubům neposlouží ani limonády. Při častém popíjení je poškodí obsahem kyseliny fosforečné a citronové (případně i jablečné, která se také často používá pro dosažení příjemné chuti i jako konzervant).
Nakládané okurky a jiná zelenina. Použitý ocet narušuje sklovinu, takže vznikají skvrny s oslabenými misty, kde se snáze vytvoří kaz.
Chrup poškodí i věci, o nichž si ani nemyslíte, že jsou sladké - a přesto obsahují sacharidy. Od různých brambůrek a křupek byste to možná čekali, ale vyloženou podpásovkou je celozrnné pečivo. Přesto je to tak. Způsobují nejen kazy, ale i zánět dásní, od nějž je jen krůček k obávané parodontóze, která vás může připravit o zuby úplně. A to i v případě, že jsou bez kazu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Proč si čistit jazyk? Zlepšíte si zdraví i dech!
Bolest v kyčli. Začíná nenápadně, končí zkrácenou nohou