reklama

S konjakem zhubnete. Zkuste a uvěříte

Nudle, které jsou vlastně zelenina!

Foto: Thinkstock

Konjac není koňak. Znát ho ale můžete pod mnoha jinými názvy, které vesměs zní lépe než zmijovec. Aspoň když má jít o jídlo.

Odborně se jmenuje Amorphophallus a jeho velké hlízy jsou jedlé - jako vařená kořenová zelenina nahradí brambory nebo se z nich získává škrob. Co je na na nich úžasného? Obsahují glukomannan, o němž desítky studií prokázaly, že váže tuk a prokazatelně napomáhá snižování váhy.

Léčivka, ze které se najíte 

Jedná se o zvláštní typ vlákniny, který navozuje nejen pocit sytosti v kombinaci s vodou, ale hlavně podporuje spalování tuků. Zároveň zpomaluje vstřebávání sacharidů a lipidů, čímž snižuje glykemický index potravin. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Konjak obsahuje množství polyfenolů a dalších antioxidantů, které působí proti stárnutí. 

Doporučujeme: 10 rad pro hubnutí, na které se často zapomíná

Plátky sušených hlíz z tzv. sloního jamu jsou v Indii známé pod názvem "sloní chléb". Rostlina byla známá v Japonsku jako léčivá potravina již od 6. století. Přidává se do omáček, polévek nebo marmelád, mouka z mleté hlízy se používá k výrobě nudlí. V Japonsku z ní připravují typické nudle chiratake a pečivo chiroko. Odtud se postupně rozšířila do dalších asijských zemí, kde patří ke zdravé výživě.

Hubnutí bez hladu

Nudle s konjakem už existují i u nás. Vyrábí se jako zeleninová alternativa k těstovinám, rýži či jiným přílohám, které obsahují vysoké množství kalorií. Nízkokalorické nudle Perfect Pasta obsahují pouze 12 kalorií na 100 gramů, neobsahují lepek, žádný tuk ani cukr, ale naopak obsahují vysoký podíl vlákniny.

Najdeme v nich  96 % vody a 3,8 %  glukomannanu, který v žaludku výrazně zvětšuje svůj objem a váže na sebe tuky. Tím umožňuje hubnutí, potlačuje chutě, pocit hladu a přejídání.

Máte ho už doma?

Nedávno se jako obrovský hit objevily konjakové houby pro čištění pleti. Možná bude velkým překvapením, že i ty se vyrábějí z konjakové mouky, a že tak nejde o žádnou mořskou "potvoru".  Smícháním s vodou se vytvoří jakýsi pudink, který se pak suší a tvaruje. Přidáváním francouzského jílu se dosáhne různých barev (zelená, růžová nebo žlutá). Spolu s dalšími ingrediencemi zajistí dokonalou masáž i peeling. Nevysušují, přestože mají vynikající antibakteriální, protiplísňové a čisticí účinky, a hodí se i pro citlivou pleť.

Konjak třeba máte doma pod názvem Áronova hůl. Jeho velké hlízy patří k rozšířeným pokojovým rostlinám a známému pěstitelskému potěšení. Každý rok z nich totiž může vyrůst úplně nová listnatá palma. Už to by stačilo k radosti. Jednou za čas však vykvetou obrovským exotickým tmavým květem. To je pak ale brzy po radosti a květináč musí ven. Květ totiž smrdí jako zkažené maso.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jídla, která zahřejí a přesto z nich neztloustnete

Zaklapávání budíku škodí. Víc, než tušíte

Dobré srdce? Žádná charita, myslete na sebe!

reklama
reklama
reklama