Omyly v hubnutí: Opravte si představy!
Je tady pravý jarní folklór: Všichni se chystají shodit do plavek! Než se do toho taky pustíte, zkontrolujte si, jestli jste dobe připraveni aspoň v teoretické rovině. Tady je opravník obecně oblíbených omylů, jimž lidé často při hubnutí úporně věří. A pak se diví, že to nejde.
Je tady pravý jarní folklór: Všichni se chystají shodit do plavek! Než se do toho taky pustíte, zkontrolujte si, jestli jste dobře připraveni aspoň v teoretické rovině. Tady je opravník obecně oblíbených omylů, jimž lidé často při hubnutí úporně věří. A pak se diví, že to nejde.
Podle lékařských studií většina lidem přes Vánoce a zimu přibere dvě až tři kila a Velikonoce jsou za tímhle tloustnoucím obdobím jen "sladkou tečkou". Říká se, že jaro a léto s jejich aktivitami vrátí tělo zase do původního stavu, ale to platí pro ty šťastné a (většinou) hodně mladé. My ostatní nasazujeme diety a hubnoucí plány. A často se zásadně mýlíme v tom, co nám pomůže. Co je a co není pravda v oblasti hubnutí vysvětluje nutriční terapautka Kristýna Galová z z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.
Müsli je lepší než chléb
Ne. Müsli obsahuje přibližně 1600 kJ na 100 g, přičemž výrobci doporučují množství 30 g na jednu porci. Müsli s ovocem k snídani dodá energii především ze sacharidů, a tak zasytí pouze na krátkou dobu. Oproti tomu 100 g chleba obsahuje asi 900 kJ a běžná porce činí 60 g. „Krajíc chleba v kombinaci se sýrem, šunkou a zeleninou je při hubnutí lepší volbou, protože zasytí na delší dobu - zdrojem energie jsou vedle sacharidů i bílkoviny," doporučuje Kristýna Galová
Light výrobky zaručí štíhlou linii
Ne. Přívlastkem „light" jsou běžně označovány výrobky, které mají snížený obsah tuku. Takové potraviny jsou však zahušťované látkami škrobového původu, a tak energii z tuku sice ušetříme, nicméně o to více přijmeme cukrů. Při redukční dietě proto nestačí jen jíst light výrobky, je třeba vždy sledovat celkovou energetickou hodnotu, zastoupení živin a glykemický index potraviny a brát v úvahu také její sytivost.
Tofu nahradí maso
Ne. Rostlinné bílkoviny obsažené v tofu nemají komplexní zastoupení aminokyselin tak jako bílkoviny z masa. Energetická hodnota drůběžího masa a tofu je tak sice přibližně stejná, rozdíl je však v zastoupení jednotlivých makroživin. Zatímco v mase pochází energie převážně z bílkovin, tofu obsahuje také sacharidy, jejichž příjem je třeba při redukční diete kontrolovat.
Cvičení nalačno je nejlepší
Ne. „Při cvičení nalačno dochází k redukci hmotnosti nejen z tuku, ale také ze svalové hmoty, o což samozřejmě nestojíme," radí Kristýna Galová z Institutu kompliment. Z dlouhodobého hlediska je tento přístup nevhodný také proto, že snižuje klidový metabolismus, tedy spotřebu energie v klidovém stavu.
Šunka nemusí být z masa
Ne. Pravá šunka se vyrábí z nasoleného celistvého kusu stehenní svaloviny, pokud se jedná o drůbeží šunku, může se vyrábět i z prsou. Kvalitní šunka by měla obsahovat vysoké procento masa (více než 80%). „Při koupi šunky proto pozorně čtěte údaje o procentuálním obsahu masa. Bohužel je poměrně nesnadné takovou šunku v supermarketu najít," upozorňuje Galová.
Když budu jíst, přiberu
Ano i ne. Záleží, co jíte. Pravidelným stravováním každé tři až čtyři hodiny zabráníte zpomalení metabolismu, navíc si udržíte pocit sytosti. Postačí 3 hlavní a 2 malá jídla v průběhu dne. Udržíte tak hlad pod kontrolou a vyhnete se uzobávání mezi jídly a chuti na sladké.
Když omezím ovoce, budou mi chybět vitamíny
Ne. Minerály, vitamíny a vlákninu obsahuje jak ovoce, tak zelenina. Obsah zastoupených vitamínů v ovoci i zelenině závisí na konkrétním druhu, stupni zralosti, způsobu skladování a úpravy. V ovoci se však nachází mnohem více cukru, který je pohotovým zdrojem energie. Při redukční dietě je proto vhodnější přijímat vitamíny ze zeleniny. Zelenina a ovoce by se při dietě měly konzumovat v poměru 2:1 a denně bychom neměli sníst více než 150g méně sladkého ovoce.
Při dietě nahraďte bílý cukr hnědým
Ne. Je pravda, že hnědý cukr obsahuje na rozdíl od bílého vitamíny a minerální látky a jeho nutriční hodnota je proto vyšší, nicméně obsah energie je porovnatelný, a proto je třeba vyloučit nejen bílý cukr, ale i ten hnědý.
Musím jíst pouze syrovou zeleninu
Ne. „Je pravda, že tepelná úprava zeleniny zvyšuje stravitelnost a využitelnost některých zdraví prospěšných látek. Například silný antioxidant lykopen v rajčatech je lépe využitelný pro organizmus po jejich tepelné úpravě. Také květák, brokolice, ale i houby by se měly konzumovat tepelně upravené, protože jsou tak lépe stravitelné a snižuje se v nich obsah antinutrientů (přírodních látek, které zabraňují vstřebávání živin)," vyvádí nás z omylu výživová terapeutka z Institutu kompliment. Z doporučených 500 gramů zeleniny na den bychom měli sníst asi 2/3 v syrovém stavu a zbylou třetinu tepelně upravenou.
Ovčí a kozí sýry jsou lepší než kravské
Ano i ne. Při výběru sýrů bychom neměli brát v úvahu jen jejich chuť a stravitelnost, ale měli bychom si všímat i obsahu tuku v sušině udávaného v procentech. Čím jsou sýry tvrdší, tím mají nižší obsah vody a jsou kaloričtější. Obecně platí, že ovčí a kozí sýry jsou kaloričtější než sýry z kravského mléka. Vyhovující energetickou vydatnost mají přírodní a tvarohové sýry, které obsahují více vody. „Při redukci nadváhy doporučujeme pařené sýry, tvarůžky nebo cottage," navrhuje Kristýna Galová.