reklama

Omyly v hubnutí: Opravte si představy!

Je tady pravý jarní folklór: Všichni se chystají shodit do plavek! Než se do toho taky pustíte, zkontrolujte si, jestli jste dobe připraveni aspoň v teoretické rovině. Tady je opravník obecně oblíbených omylů, jimž lidé často při hubnutí úporně věří. A pak se diví, že to nejde.

Foto: Profimedia.cz

Je tady pravý jarní folklór: Všichni se chystají shodit do plavek! Než se do toho taky pustíte, zkontrolujte si, jestli jste dobře připraveni aspoň v teoretické rovině. Tady je opravník obecně oblíbených omylů, jimž lidé často při hubnutí úporně věří. A pak se diví, že to nejde.

Podle lékařských studií většina lidem přes Vánoce a zimu přibere dvě až tři kila a Velikonoce jsou za tímhle tloustnoucím obdobím jen "sladkou tečkou".  Říká se, že jaro a léto s jejich aktivitami vrátí tělo zase do původního stavu, ale to platí pro ty šťastné a (většinou) hodně mladé. My ostatní nasazujeme diety a hubnoucí plány. A často se zásadně mýlíme v tom, co nám pomůže. Co je a co není pravda v oblasti hubnutí vysvětluje nutriční terapautka Kristýna Galová z z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Müsli je lepší než chléb

Ne. Müsli obsahuje přibližně 1600 kJ na 100 g, přičemž výrobci doporučují množství 30 g na jednu porci. Müsli s ovocem k snídani dodá energii především ze sacharidů, a tak zasytí pouze na krátkou dobu. Oproti tomu 100 g chleba obsahuje asi 900 kJ a běžná porce činí 60 g. „Krajíc chleba v kombinaci se sýrem, šunkou a zeleninou je při hubnutí lepší volbou, protože zasytí na delší dobu - zdrojem energie  jsou vedle sacharidů i bílkoviny," doporučuje Kristýna Galová

Light výrobky zaručí štíhlou linii

Ne. Přívlastkem „light" jsou běžně označovány výrobky, které mají snížený obsah tuku.  Takové potraviny jsou však zahušťované látkami škrobového původu, a tak energii  z tuku sice  ušetříme, nicméně  o to více  přijmeme  cukrů. Při redukční dietě proto nestačí jen jíst light výrobky,  je třeba vždy sledovat celkovou energetickou hodnotu, zastoupení živin a glykemický index potraviny  a brát v úvahu také její sytivost. 

Tofu nahradí maso

Ne. Rostlinné bílkoviny obsažené v tofu nemají komplexní zastoupení aminokyselin tak jako  bílkoviny z masa. Energetická hodnota drůběžího masa a tofu je tak sice přibližně stejná, rozdíl je však v zastoupení jednotlivých makroživin. Zatímco v mase pochází energie převážně z bílkovin, tofu obsahuje také sacharidy, jejichž příjem je třeba při redukční diete kontrolovat.

Cvičení nalačno je nejlepší

Ne. „Při cvičení nalačno dochází k redukci hmotnosti nejen z tuku, ale také ze svalové hmoty, o což samozřejmě nestojíme," radí Kristýna Galová z Institutu kompliment. Z dlouhodobého hlediska je tento přístup nevhodný také proto, že snižuje klidový metabolismus, tedy spotřebu energie v klidovém stavu. 

Šunka nemusí být z masa

Ne. Pravá šunka se vyrábí z nasoleného celistvého kusu stehenní svaloviny, pokud se jedná o drůbeží šunku, může se vyrábět i z prsou. Kvalitní šunka by měla obsahovat vysoké procento masa (více než 80%). „Při koupi šunky proto pozorně čtěte údaje o procentuálním obsahu masa. Bohužel je poměrně nesnadné takovou šunku v supermarketu najít," upozorňuje Galová.

Když budu jíst, přiberu

Ano i ne. Záleží, co jíte. Pravidelným stravováním každé  tři až čtyři hodiny zabráníte zpomalení metabolismu, navíc si udržíte pocit sytosti. Postačí 3 hlavní a 2 malá jídla v průběhu dne. Udržíte tak hlad pod kontrolou a vyhnete se uzobávání mezi jídly a chuti na sladké.

Když omezím ovoce, budou mi chybět vitamíny

Ne. Minerály, vitamíny a vlákninu obsahuje jak ovoce, tak zelenina. Obsah zastoupených vitamínů  v ovoci  i zelenině závisí na konkrétním druhu, stupni zralosti, způsobu  skladování  a úpravy.  V ovoci se však nachází mnohem více  cukru, který je pohotovým zdrojem energie.  Při redukční dietě je proto vhodnější přijímat vitamíny ze zeleniny. Zelenina a ovoce by se při dietě měly konzumovat v poměru 2:1 a denně bychom neměli sníst více než 150g méně sladkého ovoce. 

Při dietě  nahraďte bílý cukr hnědým

Ne. Je pravda, že hnědý cukr obsahuje na rozdíl od bílého vitamíny a minerální látky a jeho nutriční hodnota  je proto vyšší, nicméně obsah energie je porovnatelný, a proto je třeba vyloučit nejen bílý cukr, ale i ten hnědý.

Musím  jíst pouze syrovou zeleninu

Ne. „Je pravda, že tepelná úprava zeleniny  zvyšuje stravitelnost  a využitelnost některých zdraví prospěšných látek.  Například silný antioxidant lykopen v rajčatech je lépe využitelný pro organizmus po jejich tepelné úpravě. Také květák, brokolice, ale i houby by  se měly  konzumovat tepelně upravené, protože jsou tak lépe stravitelné a snižuje se v nich obsah antinutrientů (přírodních látek, které zabraňují vstřebávání živin)," vyvádí nás z omylu výživová terapeutka z Institutu kompliment.  Z doporučených 500 gramů zeleniny na den bychom měli sníst asi 2/3 v syrovém stavu a zbylou třetinu tepelně upravenou.

Ovčí a kozí sýry jsou lepší než kravské

Ano i  ne. Při výběru sýrů bychom  neměli brát v úvahu jen jejich chuť a stravitelnost, ale měli bychom  si všímat i obsahu tuku v sušině udávaného v procentech. Čím jsou sýry tvrdší, tím mají nižší obsah vody a jsou kaloričtější. Obecně platí, že ovčí a kozí sýry jsou kaloričtější než sýry z kravského mléka. Vyhovující energetickou vydatnost mají přírodní a tvarohové sýry, které obsahují více vody. „Při redukci nadváhy doporučujeme pařené sýry, tvarůžky nebo cottage," navrhuje Kristýna Galová.

reklama
reklama
reklama