reklama

Vědci tomu věnovali přes 10 let. Studie bourá zdravotní pochybnosti o konzumaci kávy

Podle letošní studie jsou na tom zdravotně lépe osoby, které pijí tři šálky kávy denně, než jedinci, kteří se tomuto kofeinovému nápoji zcela vyhýbají.

Studie zkoumala téměř 500 tisíc osob a ukázala, že lidé, kteří denně pijí kávu, mají zdravější a funkčnější srdce.
Studie zkoumala téměř 500 tisíc osob a ukázala, že lidé, kteří denně pijí kávu, mají zdravější a funkčnější srdce. | Foto: iStock

Přestože patří káva mezi nejpopulárnější nápoje na světě, o jejím dlouhodobém dopadu na kardiovaskulární zdraví se toho stále moc neví. Důležité informace v tomto směru přinesla nová studie, podle které jsou tři šálky denně spojovány s nižším rizikem mrtvice a smrtelných srdečních onemocnění.

Vedoucí autorkou do této doby nejrozsáhlejšího výzkumu systematicky zkoumajícího spojení konzumace kávy a kardiovaskulárních potíží je Judit Simonová, která působí na budapešťské Semmelweisově univerzitě. 

"Výsledky ukazují, že pravidelné pití kávy je bezpečné. Ani vysoký denní příjem nemá vliv na kardiovaskulární nemoci a různé příčiny úmrtí v následujících 10 až 15 letech," říká Simonová. "Navíc až tři šálky denně jsou spojovány s nižším rizikem mrtvice," dodává odbornice.

Výzkum sledoval téměř půl milionu respondentů

Zmíněná studie zkoumala 468 629 respondentů bez příznaků onemocnění srdce v průměrném věku 56,2 roku, přičemž 55,8 procenta tvořily ženy. Dotazovaní byli rozdělení do tří skupin podle četnosti pití kávy. První skupinu tvořili ti, kteří tento kofeinový nápoj nepili vůbec (22,1 procenta), ve druhé kategorii byli jedinci s nízkou až střední konzumací, tedy 0,5 až tři šálky denně (58,4 procenta) a do poslední třídy spadali jedinci, kteří si dopřávali tři a více porcí denně (19,5 procenta). 

Analýza brala v potaz faktory jako věk, pohlaví, váha, výška, fyzická aktivita, vysoký krevní tlak a cholesterol, socioekonomický status, množství konzumace alkoholu, masa, čaje, ovoce a zeleniny a v neposlední řadě i vztah ke kouření.

Ve srovnání s jedinci, kteří kávu nepili, měli ti, již si tento nápoj dopřávali až třikrát denně, o 12 procent nižší riziko všech možných úmrtí, o 17 procent menší nebezpečí smrti způsobené kardiovaskulárním onemocněním a o 21 procent nižší riziko mrtvice. 

Za účelem prozkoumání základních mechanismů výzkumníci analyzovali souvislost mezi denním užíváním kávy a strukturou a funkcemi srdce po celkovou dobu 11 let. K tomu využili data od 30 650 účastníků, kteří podstoupili magnetickou rezonanci tohoto orgánu. 

"Analýza ukázala, že ve srovnání s účastníky, kteří kávu nepili, měli její denní spotřebitelé zdravější a funkčnější srdce. Zatímco k vysvětlení základních mechanismů je třeba vytvořit další studie, zjištěné benefity mohou být částečně vysvětleny pozitivními změnami v srdeční struktuře a funkcích," uzavírá Simonová. 

Jak jsou na tom Češi? 

Podle posledního průzkumu, který letos v září provedla společnost Ipsos pro Jacobs Douwe Egberts, více než polovina Čechů (53,1 procenta) vypije denně dvě až tři kávy. Zhruba dvě procenta si jich dá denně šest a více, necelá čtvrtina pak pije jednu denně a 12 procent si kávu denně nedá.

Spotřeba kávy v Česku činila podle dat Českého statistického úřadu předloni 2,2 kilogramu na obyvatele. Ve Finsku, které je světovou spotřební jedničkou, činí roční konzumace 12 kilogramů.

Mohlo by vás zajímat: Pitím kávy a klábosením stráví zaměstnanci 2,5 hodiny denně, firmy neumí plánovat práci, říká Urban (2018)

Týká se to lidí v kancelářích, ve výrobě to nejde, tam jsou možnosti jasně definované, říká specialista na lidské zdroje Roman Urban. | Video: Emma Smetana
reklama
Doporučené recepty
    reklama