Kapří maso podporuje mužnost. Zlepšuje sperma
Vánoce jsou jedinou výjimkou, kdy my Češi jíme dost ryb, doporučovaných pro zdravou výživu. A vůbec se nemusíme stydět za to, že je to většinou "jenom" kapr. I ten je zdravý (až na to smažení!), a dokonce má příznivý vliv na mužskou plodnost!
Vánoce jsou jedinou výjimkou, kdy my Češi jíme dost ryb, doporučovaných pro zdravou výživu. A vůbec se nemusíme stydět za to, že je to většinou "jenom" kapr. I ten je zdravý (až na to smažení!), a dokonce má příznivý vliv na mužskou plodnost!
Rybí maso totiž obsahuje vysoký podíl tuků, považovaných za prospěšné pro lidský organismus. O omega-3 nenasycených mastných kyselinách a jejich nesporném blahodárném vlivu na srdce a cévy, centrální nervovou soustavu či imunitní systém toho bylo napsáno již mnoho. Vědci však nedávno potvrdili souvislost obsahu esenciálních kyselin v rybím mase s produkcí spermatu u mužů.
Tuky pro lepší sperma
Ukázalo se totiž, že nedostatek těchto příznivých tuků u mužů negativně ovlivňuje tvar, a tedy i funkci spermií. Naopak jejich dostatek ve výživě zvyšuje plodnost.
Čtěte také: Pozor, většina "čerstvých" ryb je rozmrazených >>
Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku pomáhají udržovat zdravé spermie i reprodukční tkáň. Podle studie na Kalifornské univerzitě u těch mužů, kteří si ryby dopřávali denně, došlo k prokazatelnému zlepšení tvaru spermií, jejich pohyblivosti i vitality. Navíc se u nich snížil výskyt chromozomálních abnormalit. U kontrolní skupiny, která je nejedla, se nic podobného neprokázalo.
Nemusí to však být výhradně mořské ryby.
Vsaďte na kapra
Pozor, pokud jste vsadili na rybí konzervy, tam z těchto důležitých látek nenajdeme skoro nic, protože se tuk odděluje už při zpracování a do krabiček se místo něj přidává olej, v lepším případě olivový.
Zato však poznatek platí pro všechny čerstvé tučnější ryby včetně sladkovodních. A kapr se svými 4,8 % tuku k těm tučnějším opravdu patří.
Sladkovodní ryby obsahují tolik důležitých živin, že by se měly stát hlavní součástí našeho jídelníčku. Přesto je v současné době spotřeba rybího masa v České republice stále velmi nízká. Odhaduje se na 5 kg na osobu a rok, přičemž sladkovodních ryb jíme jen pouze jedno kilo ročně. A přitom jsou naše české ryby mnohem dostupnější, a to i cenově!
Rybí tuk proti infarktu
Jedna malá porce rybího masa (100 g) dodá lidskému tělu asi třetinu až polovinu doporučované denní dávky bílkovin. Bílkovina z rybího masa navíc není doprovázena tak vysokým množstvím nezdravých tuků a cholesterolu, jako bílkovina v mase jatečních zvířat.
Omega 3 nenasycené mastné kyseliny (odborně se nazývají například eikosapentaenová a dekosahexaenová) naše tělo bohužel neprodukuje, takže je musí získat z potravin. Právě ty totiž naše tělo potřebuje k redukci sérového cholesterolu a přeneseně tedy ke snížení rizika srdečních infarktů.
Kapr dělá větší chlapy
Tyto kyseliny jsou sice částečně zastoupeny i v jiných tucích, nicméně ryby jsou jich schopny dodat lidskému tělu nejvíce. Regulují krevní tlak a krevní srážlivost, zvyšují imunitu a působí protizánětlivě.
Tyto "rybí tuky" také významně ovlivňují prevenci rakoviny střev. Příznivě působí i na nervový systém. A pokud držíte jakoukoliv dietu, je důležité příjem omega 3 kyselin obzvláště hlídat. Rybí maso obsahuje rovněž dostatek vitamínu B6, B12, vitamínu A a D. Jsou v něm obsažené i minerální látky - vápník, fosfor, draslík a jód. Vápník je důležitý pro pevné kosti. Málokdo však ví, že vápník také snižuje ukládání tuku a zvyšuje jeho spalování.
Takže si udělejte druhé Vánoce i klidně několikrát během celého roku - aspoň tím, že si dáte kapra. Budou z vás větší chlapi!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Čím víc sexu, tím lepší sperma
Pozor! Za měsíc můžete být drogově závislí na čokoládě
Horoskop na prosinec: Co se vám stane do konce roku?